Tokio najsigurniji svjetski grad

Procjenjivana su četiri tipa sigurnosti: digitalna, infrastrukturna, zdravstvena i osobna (Arhiva)
Procjenjivana su četiri tipa sigurnosti: digitalna, infrastrukturna, zdravstvena i osobna (Arhiva)

Tokio je najsigurniji svjetski grad, a Amsterdam evropski, prema indeksu najsigurnijih svjetskih gradova koji je objavio Economist Intelligence unit, a sastoji se od digitalne, infrastrukturne, zdravstvene i osobne sigurnosti.

Singapur je drugi najsigurniji grad, nakon japanskog glavnog grada, dok je japanska Osaka treća na listi. Isti su gradovi zauzimali te pozicije i prema indeksima iz 2015. i 2017.

Regija Azija-Pacifik dominira

Na spisku se nalazi 60 gradova, a indeks je nastojao obuhvatiti koncept “urbane otpornosti”, odnosno sposobnost gradova da apsorbiraju šokove te da se od njih oporave, navode istraživači.

Procjenjivana su četiri tipa sigurnosti: digitalna, infrastrukturna, zdravstvena i osobna.

Regija Azija-Pacifik dominira u prvih deset najsigurnijih gradova, kao i prošlih godina. Uz spomenuta tri grada u prvih deset su južnokorejski Seul (8.) te australski Sydney (5.) i Melbourne (10.).

Dva evropska i dva sjevernoamerička grada nalaze se među prvih deset.

Amsterdam je četvrti na listi, Kopenhagen osmi, Toronto je šesti, a Washington sedmi.

Nigerijski Lagos, venezuelanski Caracas, mijanmarski Yangon, pakistanski Karachi i bangladeška Dhaka nalaze se na posljednjih pet mjesta indeksa.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Prema studiji globalne konsultantsko-preduzetničke grupe Mercer, drugo mjesto pripalo je švicarskom Zuerichu, a treće najvećem gradu Novog Zelanda Aucklandu.

20 Mar 2018

Slijepim i slabovidnim osobama fizičke prepreke samo su dio problema. Mnogo ih više muče one u obrazovnom sistemu i na tržištu rada. U svijetu se obilježava Dan slijepih, poznat i kao Dan bijelog štapa, kojim se podiže svijest o potrebi veće sigurnosti i samostalnosti slijepih i slabovidnih. U Srbiji ih je registrirano 12 hiljada, a […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO