Erdogan: Ako SAD zadrži stav prema avionima, Turska će tražiti rješenja

Ujedinjeni narodi ranije su pozvali zaraćene strane u Siriji da garantiraju sigurnost civilima dok traju sukobi (AP)
Ujedinjeni narodi ranije su pozvali zaraćene strane u Siriji da garantiraju sigurnost civilima dok traju sukobi (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Ankari da situacija u sirijskom Idlibu nije zadovoljavajuća i da je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uputio upozorenje zbog nedavnih napada na konvoj i kontrolne tačke s turskim snagama u Siriji.

“Ne bi bila istina kad bih rekao da je situacija u Idlibu na željenom nivou. Došlo je do napada na naše osmatračke tačke broj devet i deset u Ildibu. U razgovoru s uvaženim (Vladimirom) Putinom iznio sam naša upozorenja u vezi s time”, rekao je Erdogan novinarima nakon džuma-namaza (molitve petkom) u Ankari.

Ruski borbeni avioni

Predsjednik Turske najavio je i skori sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojim će razgovarati, između ostalog, i o situaciji u Siriji.

“Kad je riječ o avionima F-35, tražit ćemo rješenja ako SAD zadrži sadašnji stav”, rekao je Erdogan.

Nedavno je objavljeno da Moskva i Ankara raspravljaju o mogućoj isporuci ruskih borbenih aviona Suhoj Su-57 i Su-35 Turskoj.

Ove godine Rusija je počela s isporukom raketnog sistema S-400, zbog čega su se pogoršale veze Turske sa saveznicima u NATO-u, a Washington je krenuo s isključivanjem Turske iz programa prodaje aviona F-35.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO