Akar: ‘Uklonjeni izdajnici iz redova turske vojske’

Turski ministar je naglasio da su Oružane snage Turske nastavile jačati od kako su 'izdajnici' u njihovim redovima uklonjeni (EPA)

Više od 17.000 osumnjičenih za povezanost sa organizacijom koju predvodi imam Fethullah Gulen isključeno je iz Oružanih snaga Turske od pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, objavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Naglasio je da su Oružane snage Turske nastavile jačati od kako su “izdajnici“ u njihovim redovima uklonjeni.

Kazao je da je do sada isključeno 17.498 osumnjičenih, te da će se ta praksa nastaviti sve dok “niti jedan izdajnik“ ne bude obučen u tursku vojnu uniformu.

Baza za planiranje napada

“Od početka godine neutralizirano je 676 terorista, njih 64 u ‘Kandži-1’, 16 u ‘Kandži-2’ i 22 u ‘Kandži-3'“, rekao je Akar misleći na tekuće turske operacije na sjeveru Iraka i nastavio: “Nadam se da će se naših 82 miliona građana riješiti terorizma. Teroristi nemaju drugog izbora osim da se predaju i odustanu.“

Pripadni Radničke partije Kurdistana (PKK) često koriste sjeverni Irak kao bazu za planiranje prekograničnih napada na Tursku, prenosi Anadolija.

Fethullaha Gulena zvanična Ankara optužuje da je organizirao državni udar u kojem je poginula 251 osoba, a gotovo 2.200 je povrijeđeno.

PKK kao terorističku ogranizaciju označavaju Ankara, NATO, SAD, Velika Britanija i drugi zapadnjački saveznici.

Izvor: Agencije