Von der Leyen: EU treba novi sporazum o migraciji

Italijanska Vlada zatvorila je luke za humanitarne brodove koji spašavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u italijanske teritorijalne vode (EPA)
Italijanska Vlada zatvorila je luke za humanitarne brodove koji spašavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u italijanske teritorijalne vode (EPA)

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je tokom posjete Italiji u petak kako je Evropskoj uniji potreban novi dogovor o migraciji, prenose agencije.

„Želim predložiti novi sporazum za migraciju i azil, jer mislim kako trebamo imati novi i svjež pogled na migraciju. Znam da migracija neće nestati, to se dešava u globaliziranom svijetu. Ono što nam je potrebno su procedure koje su istovremeno efikasne i humane“, naglasila je čelnica EK-a poslije razgovora sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Zvanični Rim već dugo vremena traži reviziju takozvanih Dablinskih regulativa o azilu kojima je predviđeno da prva država dolaska mora obraditi zahtjeve azilanata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Italija želi da druge članice EU-a preuzmu isti udio u dolascima i obradi zahtjeva azilanata kako bi se teret rasporedio na sve.

Migranti blokirani na moru

Von der Leyen, koja dužnost predsjednika Evropske komisije zvanično preuzima u novembru, priznaje kako su Italija, Španija i Grčka „geografski izložene“, te kako EU mora pokazati veću solidarnost.

Prema njenim riječima, potrebno je prilagoditi Dablinske regulative za efikasnije rješavanje priliva migranata.

Italijanska Vlada zatvorila je luke za humanitarne brodove koji spašavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u italijanske teritorijalne vode zbog čega ljudi dug period ostaju blokirani na moru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO