Ratcliffe odustao od mjesta direktora obavještajnih službi SAD-a

Ratcliffe je naveo u saopćenju kako je zahvalan Trumpu zbog namjere da ga nominira, ali kako se riješio povuči (AP)
Ratcliffe je naveo u saopćenju kako je zahvalan Trumpu zbog namjere da ga nominira, ali kako se riješio povuči (AP)

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je kako je povučena nominacija Johna Ratcliffea, republikanskog kongresmena iz Teksasa, za direktora Nacionalnih obavještajnih službi, prenijele su agencije u petak navečer.

Kao razlog za to, Trump je naveo nepošteno medijsko izvještavanje o Ratcliffeu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je rekao kako je republikanac iz Teksasa odlučio ostati u Kongresu umjesto da, kako je naveo, prolazi kroz višemjesečne klevete.

„Glavni lažni mediji su nepravedni prema našem velikom republikanskom zastupniku Johnu Ratcliffeu. Da ne bi bio izložen višemjesečnoj kleveti, rekao sam Johnu da je za njega i za njegovu porodicu bolje da nema posla s tim ljudima. John je odlučio ostati u Kongresu“, objavio je na Twitteru američki predsjednik, pohvalivši njegov “izniman” rad.

Ostavka Coatsa

Prošle sedmice Trump je prihvatio ostavku direktora obavještajnih službi Dana Coatsa i naveo kako će za njegovog nasljednika imenovati Ratcliffea.

Sam Ratcliffe naveo je u saopćenju kako je zahvalan Trumpu zbog namjere da ga nominira, ali kako se riješio povuči i kako misli da bi proces potvrde njegovog izbora postao pristrasna borba između Trumpovih republikanaca i opozicionih demokrata, prenosi Reuters.

Direktor nacionalnih obavještajnih službi nadzire 17 civilnih i vojnih obavještajnih agencija, među kojima je i CIA.

Trump je dodao kako će „uskoro“ objaviti ime novog kandidata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO