Pjongjang: Kim nadgledao novo testiranje raketa

Kim izrazio 'veliko zadovoljstvo' testiranjem (EPA)
Kim izrazio 'veliko zadovoljstvo' testiranjem (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un nadgledao je još jedno testiranje višestrukog sistema za lansiranje raketa koji bi mogao da poveća sposobnost Pjongjanga da napadne ciljeve u Južnoj Koreji i američke baze u toj zemlji, javila je sjevernokorejska zvanična agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je saopštila da je u pitanju isti raketni artiljerijski sistem čije je testiranje Kim nadgledao u srijedu, prenosi AP.

KCNA navodi da je Kim izrazio “veliko zadovoljstvo” testiranjem, za koje agencija tvrdi da je potvrdilo kontrolu visine, sposobnost promjene putanje, preciznost i eksplozivnu snagu bojeve glave navođene rakete. 

Pritisak na Washington i Seul

Vijest dolazi dan nakon što je južnokorejska vojska saopštila da je Sjeverna Koreja dva puta ispalila projektile sa svoje istočne obale u trećoj rundi testiranja za samo nešto više od sedmicu dana.

Stručnjaci smatraju da je Pjongjang intenzivirao testiranje projektila kako bi izvršio pritisak na Washington i Seul zbog zastoja u nuklearnim pregovorima sa SAD i planiranim američko-južnokorejskim vojnim vježbama.

Oni ocjenjuju da se u narednim mjesecima može očekivati dalje demonstriranje vojnih sposobnosti Sjeverne Koreje ukoliko ne bude pomaka po pitanju nastavka pregovora. 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je jučer da nije zabrinut zbog sjevernokorejskih raketnih proba, navodeći da je riječ o veoma standardnim projektilima kratkog dometa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO