Peking spreman na trgovinski rat

Teško je predvidjeti hoće li kinesko-američki trgovinski odnosi štetiti i saradnji dviju država po pitanju Sjeverne Koreje, kaže Zhang (EPA)

Novi kineski ambasador u Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da će se Kina “boriti” ako će Sjedinjene Američke Države htjeti trgovinski sukob s njom te upozorio da Peking priprema protumjere na nove američke carine.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je zaprijetio da će idući mjesec uvesti 10 posto carina na 300 milijardi dolara uvoza iz Kine, dodatno eskalirajući trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije, prenosi Hina.

Zhang je Trumpov potez prozvao “iracionalnim i neodgovornim” i pozvao SAD da se “vrati na pravi put”.

“Stav Kine je veoma jasan. Ako SAD želi razgovarati, onda ćemo razgovarati. Ako se žele boriti, onda ćemo se boriti”, kazao je novi ambasador.

“Mi ćemo definitivno poduzeti sve potrebne protumjere kako bi zaštitili naša temeljna prava”, dodao je.

Zhang je prije prošlosedmičnog preuzimanja funkcije u UN-u bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Pitanje Sjeverne Koreje

U razgovoru s novinarima u sjedištu UN-a Zhang je kazao i kako je teško predvidjeti hoće li kinesko-američki trgovinski odnosi štetiti i saradnji dviju država po pitanju Sjeverne Koreje.

“Teško je zamisliti da s jedne strane tražite saradnju, a s druge strane štetite interesima svog partnera”.

Kina je susjed i saveznica Sjeverne Koreje, a njeno pristajanje i provedba međunarodnih sankcija za Pjongjang zbog nuklearnog i balističkog programa su ključni.

Otkad su se Trump i Kim Jong-un prvi put susreli prije godinu dana Kina je signalizirala da bi Sjeverna Koreja trebala na neki način biti nagrađena zbog pristajanja na razgovor o denuklearizaciji.

“Ne možete jednostavno tražiti od Sjeverne Koreje da učini što je više moguće dok ostavljate sankcije protiv te države na snazi. To definitivno ne pomaže”, rekao je Zhang i zaključio kako se te mjere trebaju ukinuti “u prigodno vrijeme”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO