Novi šef Pentagona za postavljanje projektila u Aziji

Nuklearno oružje bit će korišteno i za odvraćanje napada oružjem za masovno uništenje, navodi se (EPA)
Nuklearno oružje bit će korišteno i za odvraćanje napada oružjem za masovno uništenje, navodi se (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u subotu, dan nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz historijskog sporazuma o kontroli naoružanja, kako je sklon što skorijem postavljanju raketa srednjeg dometa u Aziji, prenose agencije.

„Da, volio bih to“, odgovorio je Esper upitan razmatra li postavljanje takvih projektila u Aziji.

„Sklon sam da se to učini za nekoliko mjeseci… za takve stvari obično je potrebno više vremena nego što očekujete“, rekao je novinarima koji su s njim putovali u  Sydney.

Sjedinjene Američke Države u petak su se službeno povukle iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisanog s Rusijom pošto su Moskvu optužile da krši dogovor što Kremlj uporno odbacuje.

Sporazum iz 1987.

Washington je prije šest mjeseci najavio kako će istupiti iz sporazuma ako ga se Moskva ne bude pridržavala.

No, Rusija smatra kako se radi tek o izgovoru za izlazak iz pakta iz kojeg je SAD ionako želio istupiti kako bi razvio nove rakete.

Sporazum INF su potpisali 1987. tadašnji američki predsjednik i čelnik Sovjetskog Saveza, Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

On objema stranama zabranjuje da u Evropi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5.500 kilometara, kako ne bi mogli izvesti brzi nuklearni napad.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO