Kamen temeljac prve crkve u modernoj Turskoj

Erdogan: U našoj svijesti i našim srcima nikada nije bilo niti će ikada biti mjesta za diskriminaciju (Anadolija)
Erdogan: U našoj svijesti i našim srcima nikada nije bilo niti će ikada biti mjesta za diskriminaciju (Anadolija)

U Istanbulu je danas svečano položen kamen temeljac za gradnju crkve Svetog Jefrema Sirina, koja će biti prva crkva izgrađena u modernoj Turskoj, javlja agencija Anadolija, te dodaje kako je ceremoniji prisustvovao i predsjednik ove države Recep Tayyip Erdogan.

Riječ je sirijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jefrema Sirina koja će se graditi u istanbulskoj četvrti Yesilkoy, a Erdogan je u svom obraćanju na ceremoniji kazao kako ovu crkvu vidi kao jedno novo bogatstvo grada Istanbula.

On je također kazao kako bi gradnja crkve trebala biti završena u roku od dvije godine.

Podvukao je kako su, od Španije do sjeverne Afrike, vrata i srce njegove države uvijek bili otvoreni za potlačene iz svih dijelova svijeta.

Teolog iz četvrtog vijeka

„Trenutno smo u našoj državi ugostili blizu četiri miliona ljudi, među kojima su Arapi, Kurdi, Turkmeni iz Sirije i Iraka, ali isto tako i manjinske vjerske grupe kao što su Asirci i Jezidi“, rekao je Erdogan.

„U našoj svijesti i našim srcima nikada nije bilo niti će ikada biti mjesta za diskriminaciju.“

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici crkve i brojni građani.

Jefrem Sirin, po kojem će crkva nositi ime, bio je sirijski đakon i kršćanski teolog iz četvrtog vijeka. Pisao je uglavnom himne, pjesme i biblijske komentare.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice iz Sirije koje žive i rade u Istanbulu, a nisu prijavljene u tom gradu, imaju rok do 20. augusta da se vrate u turske pokrajine u kojima su registrirane. Oni neregistrirani, bit će izmješteni u kampove u blizini tursko-sirijske granice. Turska je od početka rata u Siriji prihvatila više od 3 i pol miliona […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO