Video: Uragan Dorian kreće se prema Bahamima i Floridi

[YouTube/ Storyful News]

Uragan Dorian kreće se prema Bahamima i obali Floride u četvrtak, potican toplim vodama Atlantskog okeana, te prijeti da će prerasti u opasnu oluju treće kategorije, prenose agencije.

Dorian je ranije okrznuo Karibe, ne nanijevši veću materijalnu štetu. Očekuje se, međutim, da će ojačati i da će sljedećih nekoliko dana Bahame i jugoistok Sjedinjenih Američkih Država pogoditi kiše, jaki vjetrovi i za život opasni valovi, objavio je Nacionalni centar za uragane smješten u Miamiju.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je stanovnike Floride da se pridržavaju službenih upozorenja.

Guverner Ron DeSantis proglasio je vanredno stanje u srijedu i pozvao stanovnike koji žive duž istočne obale da naprave zalihe hrane i vode za najmanje sedam dana.

“Čini se da će uragan Dorian pogoditi Floridu u nedjelju u noći”, napisao je Trump na Twitteru.

“Budite spremni i, molim vas, slijedite državne i savezne upute. Bit će to snažan uragan, možda jedan od najjačih!”

Slanje brodova

Američka Obalna straža u srijedu je rekla da sva plovila u luci Key West treba skloniti u sigurna skloništa prije početka vikenda na Praznik rada, a brodovi za duge plovidbe moraju planirati da napuste luku prije početka oluje.

Očekuje se da bi Dorian, koji je još oluja prve kategorije, mogao prerasti u oluju treće kategorije na Saffir–Simpsonovoj skali od pet kategorija, s vjetrovima jačim od 178 km/h, dok ne dosegnu kopno, vjerovatno istočnu obalu Floride u ponedjeljak, te prije nego što se zadrži nad centralnom Floridom u utorak, rekli su prognostičari Nacionalnog centra za uragane.

Prema dosadašnjoj putanji, očekuje se da će se uragan kretati u smjeru istočno od jugoistočnog i centralnog dijela Bahama u četvrtak i u petak, rekli su prognostičari te dodali da će zahvatiti sjeverozapad Bahama u subotu.

Očekuje se da će prerasti u jak uragan do petka poslijepodne i nastaviti tom žestinom dok ne pređe na kopno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO