SAD će objaviti plan za Bliski istok poslije izbora u Izraelu

Bijela kuća je u junu najavila ekonomski dio mirovnog plana i zatražila podršku za to na konferenciji ministara finansija u Bahreinu (EPA)
Bijela kuća je u junu najavila ekonomski dio mirovnog plana i zatražila podršku za to na konferenciji ministara finansija u Bahreinu (EPA)

Sjedinjene Američke Države neće objaviti politički dio svog mirovnog plana za Izrael i Palestinu prije izbora u Izraelu, rekao je savjetnik Bijele kuće za Bliski istok Jason Greenblatt.

“Odlučili smo da nećemo objavljivati mirovnu viziju (ili njen dio) prije izbora u Izraelu”, naveo je on na Twitteru.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak da bi plan mogao biti objavljen i prije izbora 17. septembra, podsjeća AP.

Investicioni fond od 50 milijardi dolara

Trumpov tim za Bliski istok želio je objaviti politički plan tokom ljeta, ali to je odloženo zato što izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije uspio sastaviti koalicionu vladu poslije izbora u aprilu.

Bijela kuća je u junu najavila ekonomski dio mirovnog plana i zatražila podršku za to na konferenciji ministara finansija u Bahreinu.

Ekonomski plan predviđa formiranje globalnog investicionog fonda vrijednog 50 milijardi dolara za Bliski istok, kojim bi se poboljšale palestinska ekonomija, ali i privrede susjednih arapskih zemalja.

Lideri zaljevskih zemalja, međutim, žele vidjeti detalje političkog plana koji bi trebalo riješiti neka pitanja izraelsko-palestinskog konflikta, prije nego što potpišu ekonomski plan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO