Konzervativci opoziciji: Ili promijenite zakon ili vlast

Britanski parlament prije prekida rada ponovo će zasjedati od 3. septembra (EPA)

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona poručila je zastupnicima koji žele zaustaviti Brexit bez sporazuma da donesu zakon ili sruše vladu, dok konzervativni predsjednik Donjeg doma parlamenta tvrdi da je sada na Europskoj uniji da spriječi kaotičan izlazak, javlja Reuters.

Britance od izlaska iz Europske unije dijele dva mjeseca, a još nije postignut dogovor između dviju strana kojim bi se ublažile posljedice Brexita. 

Premijer Johnson tvrdi da želi dogovor, no ističe i da je spreman izaći iz EU-a bez sporazuma. Sporazum koji je njegova prethodnica Theresa May nakon dvije godine pregovora postigla s Bruxellesom triput je odbačen u britanskom parlamentu. 

No, Johnsonov potez, koji je napravio u srijedu zatraživši suspenziju parlamenta, razbjesnio je njegove političke suparnike. Takav potez skraćuje oporbi vrijeme da onemogući Brexit bez dogovora, no povećava i šanse za glasovanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore. 

Oštre poruke konzervativaca

Uobičajeno je da britanski parlament svake jeseni prekine s radom na nekoliko tjedana, no ne i u trenutku kad London mora donijeti najvažniju odluku u svojoj modernoj povijesti, te ne na toliko dugo razdoblje, konstatiraju britanski mediji. 

Jacob Rees-Mogg, čelnik Donjeg doma britanskog parlamenta, poručio je oporbi da pred sobom ima dva izbora: “Jedan je promijeniti vlast, a drugi promijeniti zakon.”

“Ako nemaju hrabrosti ili dovitljivosti postići išta od toga, tada ćemo 31. listopada izaći sukladno rezultatima referenduma”, rekao je Rees-Mogg. 

Prema njegovim riječima, “sada je na Europskoj uniji da odluči želi li razuman dogovor ili će inzistirati na vazalstvu, u slučaju čega će Britanci izaći bez dogovora”. 

Mršava većina protiv Brexita bez sporazuma

Britanski će parlament prije prekida rada ponovno zasjedati od 3. rujna, što će biti prilika da prije 10. rujna izglasa zakon kojim se odbacuje Brexit bez sporazuma ili iskaže nepovjerenje vladi, a u tom bi slučaju u listopadu bili održani prijevremeni izbori.

Laburisti su najavili da će za idući tjedan zatražiti izvanrednu raspravu o Brexitu, kazao je tajnik u sjeni za trgovinu Barry Gardiner, istaknuvši kako bi im to dalo priliku da donesu zakon kojim će se blokirati scenarij izlaska bez dogovora. 

U Donjem domu, u kojem sjedi 650 zastupnika, postoji mršava većina, koja se protivi Brexitu bez sporazuma, a ne zna se ni hoće li Johnsonovi protivnici unutar Konzervativne stranke glasati za rušenje svoje vlade ako se to dogodi. 

Izvor: Agencije