Erdogan i Trump razgovarali o Siriji, ali i o trgovini

Dva predsjednika razgovarala su telefonom dan nakon što je Recep Tayyip Erdogan boravio u Moskvi (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je, nakon telefonskog razgovora s američkim kolegom Donaldom Trumpom, kako je sporazum postignut sa SAD-om “ispravan korak” ka uspostavljanju zone sigurnosti u sjevernoistočnoj Siriji, ali i da se “njegova provedba ne smije odlagati”, prenijeli su turski mediji.

Erdogan je s Trumpom razgovarao o situaciji u Siriji dan nakon što je na istu temu razgovarao u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

I s njim je Erdogan postigao suglasnost o uspostavljanju zone sigurnosti duž tursko-sirijske granice.

Anadolija prenosi, pozivajući se na priopćenje iz predsjedničkog kabineta, kako su se Erdogan i Trump usuglasili da “nastave suradnju u cilju zaštite civila i sprječavanja novih humanitarnih kriza u Idlibu u kojem i dalje traju napadi sirijskog režima”.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo koracima koju su poduzeti u vezi s Iranom na nedavnom summitu G7, kao i imenovanjem Davida Satterfielda za američkog veleposlanika u Ankari.

Rusko-turski pregovori o avionima

Dvojica predsjednika su, također, ponovno potvrdili odlučnost da povećaju obujam trgovinske razmjene na 100 milijardi dolara.

Na pitanje novinara bi li kupovina ruskih borbenih aviona Su-35 i Su-57, o čemu je također razgovarao s Putinom, mogla biti alternativa ukoliko ne bi došlo do kupovine američkih F-35, turski predsjednik je odgovorio: “Zašto ne.”

Moskva i Ankara raspravljaju o mogućoj isporuci ruskih borbenih zrakoplova Suhoj Su-57 i Su-35 Turskoj, potvrdio je ranije čelnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Dmitrij Šugajev.

Ove je godine Rusija počela s isporukom raketnog sustava S-400, zbog čega su se pogoršale veze Turske sa saveznicima u NATO-u, a Washington je krenuo s isključivanjem Turske iz programa prodaje zrakoplova F-35 toj zemlji.

Erdogan je tokom susreta s Putinom u Moskvi potvrdio da Turska želi nastaviti suradnju s Rusijom u obrambenoj industriji i trgovini zrakoplovima.

Turski predsjednik je na sajmu zrakoplovne opreme, nedaleko Moskve, upravo razgledao avione tipa Su-57.

Izvor: Agencije