Conte ponovo mandatar za sastavljanje vlade

Giuseppe Conte je podnio ostavku nakon što je desničarska Liga izašla iz koalicije s Pokretom Pet zvijezda (EPA)

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je premijeru na odlasku Giuseppeu Conteu mandat za sastavljanje koalicijske vlade koju će činiti do sada vladajući Pokret Pet zvijezda – MS5 i oporbena Demokratska stranka, potvrdio je predsjednički ured.

Conte je podnio ostavku prošlog tjedna nakon što je desničarska Liga izašla iz koalicije s MS5, zbog čega je Mattarella bio prisiljen održati konzultacije s glavnim talijanskim političkim strankama kako bi pokušali pronaći izlaz iz političke krize, podsjeća Reuters.

Predstavnici MS5 i Demokratske stranke rekli su predsjedniku da su spremni staviti na stranu dugotrajno neprijateljstvo i pokušati oformiti vladu na čelu s Conteom, bivšim akademikom, koji je blizak Pokretu Pet zvijezda.

Di Maio: Salvini isključio struju

Dogovorom M5S-a i Demokratske stranke o većini, koji još treba biti potvrđen, završava se trotjedno razdoblje neizvjesnosti, nakon što je čelnik Lige Matteo Salvini 8. kolovoza napustio koalicijsku vladu, a Giuseppe Conte 12 dana kasnije podnio ostavku.

Novu vladu će ponovo voditi Conte i to će biti “jamstvo” za M5S, potvrdio je Luigi Di Maio, čelnik Pet zvijezda.

Uputio je kritiku bivšem savezniku Salviniju zbog toga što je “isključio struju” koaliciji, u kojoj je bio 14 mjeseci i ostavio “60 milijuna Talijana bez vlade”.

Izvor: Agencije