Rusija planira Turskoj prodati i Su-35 i Su-57

'U Turskoj su pokazali interes, no prerano je govoriti o pregovorima o ugovoru', potvrdio je visoki ruski zvaničnik (EPA)
'U Turskoj su pokazali interes, no prerano je govoriti o pregovorima o ugovoru', potvrdio je visoki ruski zvaničnik (EPA)

Moskva i Ankara raspravljaju o mogućoj isporuci ruskih borbenih zrakoplova Suhoj Su-57 i Su-35 Turskoj, potvrdio je čelnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Dmitrij Šugajev, a prenosi novinska agencija RIA.

Ove je godine Rusija počela s isporukom raketnog sustava S-400, zbog čega su se pogoršale veze Turske sa saveznicima u NATO-u, a Washington je krenuo s isključivanjem Turske iz programa prodaje zrakoplova F-35 toj zemlji.

Iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju najavili su da planiraju razgovarati s turskom stranom o obrambenom raketnom sustavu S-400, kao i o “mogućoj dostavi zrakoplova Su-35 ili Su-57”.

“Pokazali su interes, no prerano je govoriti o pregovorima o ugovoru. Nije podnesen zahtjev, moramo prvo održati konzultacije”, dodao je Šugajev.

Erdogan razgledao Su-57

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da Turska želi nastaviti suradnju s Rusijom u obrambenoj industriji i trgovini zrakoplovima.

Od ruskog je kolege tražio da zaštiti turske vojnike u ofenzivi sirijske vojske na sjeverozapadu zemlje, otkrio je visoki turski dužnosnik.

Dvojica čelnika često razgovaraju, osnažuju odnose i usmjerena su na energetsku i obrambenu suradnju, konstatira Reuters.

Erdogan je na sajmu zrakoplovne opreme, nedaleko Moskve, upravo razgledao avione tipa Su-57.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO