Pametni gradovi: London najbolji, slijede ga New York i Amsterdam

London je zauzeo prvu poziciju na listi nakon što je tri godine zaredom držao drugo mjesto (EPA)

London je na listi pametnih gradova na prvom mjestu, slijedi ga New York, a dvije metropole ove godine zapravo su samo zamijenile pozicije, pokazalo je šesto izdanje godišnjeg istraživanja IESE-a “Cities in Motion” o pametnim gradovima.

Uspješnost se ogleda u devet dimenzija: ljudski kapital, socijalna kohezija, ekonomija, upravljanje, životna sredina, mobilnost i saobraćaj, urbano planiranje, međunarodna uspješnost i tehnologija.

Upravo na tim osnovama London je, prema istraživanju za koje su zaslužni profesori Pascual Berrone i Joan Enric Ricart, zauzeo prvu poziciju na listi nakon što je tri godine zaredom držao drugu poziciju. 

Odmah iza Londona je New York, koji se na drugoj poziciji našao nakon što je tri godine zaredom bio apsolutni broj jedan.

Skok za sedam mjesta

Amsterdam, koji je bio na 10. poziciji 2018, ističe se po međunarodnoj uspješnosti, a ove godine ostvario je primjetan skok za čak sedam mjesta.

Stručnjaci Centra za globalizaciju i strategiju IESE istražili su stepen razvoja 174 grada u 80 zemalja.

Koncept rangiranja omogućava prepoznavanje snaga i slabosti, a s obzirom na to da se mjeri održivost na ekonomskim, društvenim, ekološkim i tehnološkim osnovama, može se procijeniti kvalitet života građana u skupu svih faktora.

Izvor: Agencije