Italija zabranila brodu sa 100 migranata da uplovi u njene vode

Migranti
Međunarodna organizacija za migracije je pozvala Evropsku unjiju da uspostavi mehanizam za iskrcavanje spašenih ljudi (EPA)

Talijanski desničarski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zabranio je u utorak njemačkom humanitarnom brodu na kojem su migranti spašeni blizu libijske obale da uđe u talijanske vode.

Na brodu njemačke organizacije “Lifeline” nalazi se 100 migranata koji su spašeni 50 kilometara od obale Libije, prenosi Beta.

Organizacija je zamolila njemačku vladu da pomogne u pronalaženju sigurne luke.

Italija i Malta najbliže su zemlje, ali je politika Italije da ne prima humanitarne brodove s migrantima.

Libija glavna tačka za put ka Evropi

Malta prihvaća migrante koje spase u vodama pod njezinom kontrolom.

Nakon pobune tijekom koje je 2011. svrgnut i ubijen dugogodišnji libijski čelnik Muammar Gaddafi, Libija je postala glavnom točkom za afričke migrante i izbjeglice koji se pokušavaju domoći Europe.

Posljednjih godina Europska unija pomaže obalnoj straži i drugim libijskim snagama da spriječe migrante da krenu na opasno putovanje Sredozemnim morem prema Europi.

Međutim, skupine koje se bore za ljudska prava kažu da su ti napori ostavili migrante na milost i nemilost brutalnim naoružanim skupinama ili u migrantskim logorima s neadekvatnim uvjetima bez hrane i vode.

Izvor: Agencije