Iranski novinar želi ostati u Švedskoj

Fazel je izbjegao da iznese stajalište u vezi s iranskom politikom (EPA)

Iranski novinar koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa po nordijskim zemljama napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu za boravak, objavile su švedske vlasti.

Švedski ured za migracije potvrdio je da je primio zahtjev 21. augusta od Amir-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj.

Taj novinar objavio je spisak iranskih zvaničnika koji, navodno, imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskima.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama s njime.

“Vlada Irana službeno je najavila da će me tužiti”, rekao je Fazel na švedskoj državnoj televiziji.

Nalog za hapšenje

On je putovao s delegacijom ministra vanjskih poslova u okviru turneje po Finskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Za SVT je ispričao da je 20. augusta, dok je bio u Švedskoj, posredstvom interneta s njime kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s nalogom za njegovo hapšenje.

Dan kasnije novinar se uspio udaljiti od delegacije iako je 48 osoba čuvalo Zarifa.

Fazel je izbjegao da iznese stajalište u vezi s iranskom politikom.

“Ultrakonzervativni dnevni list Keyhan povezuje me s reformistima, dok me službeni dnevni list iranske vlade smatra sastavnim dijelom fundamentalista”, rekao je.

Zarif je krenuo na svjetsku diplomatsku turneju 17. augusta u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran je na 170. mjestu (od 180 zemalja) na svjetskom spisku slobode štampe za 2019, koji su izradili Novinari bez granica.

Izvor: Agencije