Trump: Bolje da je Rusija unutar šatora nego van njega

Velika Britanija i Kanada već su izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u G7 (EPA)
Velika Britanija i Kanada već su izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u G7 (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump, komentirajući u ponedjeljak u francuskom Biarritzu na samitu najmoćnijih država svijeta mogući povratak Rusije u skupinu G7, kazao je kako je “radi sigurnosti svijeta bolje imati Rusiju unutar šatora nego izvan njega”, prenijela je Anadolija.

Trump je izjavio da naginje tome da pozove Rusiju na samit iduće godine u Sjedinjenim Državama i da se o tome razgovara, prenio je Tanjug.

Kazao je da neke zemlje G7 žele da Rusija bude pozvana da se ponovno priključi skupini, dok su druge protiv.

Nije izdvojio nijednu državu, ali je napomenuo da Njemačka kupuje energiju od Rusije, dok “SAD pomaže u obrani Europe od agresije Moskve”.

Predsjednik SAD-a prošlog je tjedna izjavio kako bi bilo “prikladno” Rusiju uključiti u skupinu sedam naprednih, industrijaliziranih zemalja svijeta.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući rekao je da je njegov demokratski prethodnik Barack Obama htio da Rusija napusti nekadašnju G8.

Rusija: Trebamo konkretne prijedloge

“Mislim da je mnogo primjerenije imati Rusiju. To bi trebao biti G8 jer mnoge stvari o kojima razgovaramo imaju veze s Rusijom”, kazao je Trump.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da Rusija mora razmotriti konkretne prijedloge za povratak u G7, ako se to predlaže.

“Teško je razumjeti o čemu je sada riječ. Stoga je neophodno da se razgovori o tome premjeste iz sfere javne zabave u profesionalnu ako se G7 želi postaviti kao ozbiljan format”, rekla je ona.

Kanada protiv povratka Rusije

Kanada je, pak, prošlog tjedna priopćila da se i dalje protivi povratku Rusije u skupinu industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, nekad poznatu kao Skupina 8, što je američki predsjednik iznio kao ideju koju bi trebalo razmotriti na samitu G7 ovog vikenda.

Čelnici država članica skupine sedam industrijskih sila te predstavnici Europske unije sastali su se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu od 24. do 26. kolovoza na 35. samitu te grupacije.

Skupina G7 uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO