Libanski premijer optužio Izrael za agresiju

Hariri je osudio flagrantni napad na libanski suverenitet (EPA)

Libanski premijer Saad Hariri optužio je danas Izrael za “agresiju” navodeći da ugrožava regionalnu stabilnost, nekoliko sati poslije pada dva izraelska drona na uporište Hezbollaha u Bejrutu, kada je oštećen medijski centar tog šiitskog pokreta.

“Nova agresija predstavlja prijetnju za regionalnu stabilnost i pokušaj da se dalje pojačaju tenzije”, napisao je Hariri u saopštenju.

On je osudio “flagrantni napad na libanski suverenitet i flagrantno kršenje rezolucije 1701” Ujedinjenih nacija kojim je okončan sukob dvije susjedne zemlje 2006. godine.

Hariri je prvi visoki zvaničnik Libana koji je dao izjavu nakon što su dva izraelska drona pala u uporište Hezbollaha u južnom Bejrutu.

Medijski centar Hezbollaha u Bejrutu oštećen je eksplozijom jednog od dva drona koja su pala u južno predgrađe tog grada, saopšteno je danas iz tog libanskog šiitskog pokreta. Hezbollah nije naveo odakle su stigli dronovi ali je kasnije libanska vojska saopštila da se radi o izraelskim letjelicama.

Izrael narušava libanski zračni prostor

Libanska vojska je saopštila da su dva izraelska drona narušila libanski vazdušni prostor iznad južnog predgrađa Bejruta, da je jedan pao a drugi eksplodirao u vazduhu nanoseći materijalnu štetu.

Dronovi su pali iako nije otvorena vatra na njih u vrijeme pojačane napetosti između susjednog Izraela i Irana koji podržava Hezbollah ubrzo nakon što su izraelski avioni napali ciljeve kraj sirijskog glavnog grada Damaska.

Izraelski ratni avioni redovno narušavaju libanski vazdušni prostor i izvodili su napade na susjednu Siriju iz Libana u nekoliko navrata, što je izavalo gnjev libanskih i zvaničnika Hezbollaha koji su se ranije žalili UN-u.

Izraelski avion je nadletao je Bejrut danas nakon pada dronova što je podstaklo bojazan od šireg sukoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO