Video: Iran i Rusija proveli raketna testiranja

Iran je pokusno ispalio novu raketu, objavio je zapovjednik iranske Revolucionarne garde general Hossein Salami
Iran je pokusno ispalio novu raketu, objavio je zapovjednik iranske Revolucionarne garde general Hossein Salami

Izvor: YouTube / Минобороны России

Nakon što je Sjeverna Koreja pokusno ispalila u subotu dvije rakete kratkog dometa, o provedenim raketnim testiranjima također su izvijestili Iran i Rusija.

Iran je pokusno ispalio novu raketu, objavio je u subotu zapovjednik iranske Revolucionarne garde, general Hossein Salami, a prenosi novinska agencija Tasnim.

“Naša zemlja je uvijek arena za testiranje različitih odbrambenih i strateških sistema i to su stalna kretanja prema rastu naše sile za odvraćanje”, kazao je Salami dodajući da je u petak bio “jedan od uspješnih dana” za Iran.

On nije naveo nikakve potankosti o raketi, prenosi Hina.

Ruske rakete

Rusija je u subotu pokusno ispalila balističke rakete, interkontinentalnu Sinevu i najnoviju Bulavu, s dvije podmornice u regiji Arktičkog oceana i Barentsovog mora u sklopu borbene obuke, saopćilo je  ministarstvo odbrane.

“Tokom lansiranja potvrđene su određene tehničke karakteristike balističkih raketa iz podmornice i učinkovitost svih sistema brodskih raketnih sistema”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane.

Sjeverna Koreja u subotu je lansirala dva balistička projektila kratkog dometa u more pored svoje istočne obale, saopćila je južnokorejska vojska, što je posljednje u nizu raketnih testiranja u zadnjih nekoliko sedmica uslijed zastoja pregovora o denuklearizaciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO