Guaido najavio opozicioni bojkot prijevremenih izbora

Juan Guaido planira biti vršitelj dužnosti predsjednika i nakon što mu se završi mandat čelnika Nacionalne skupštine (EPA)

Vođa venecuelanske opozicije Juan Guaido izjavio je u petak da protivnici predsjednika Nicolasa Madura neće učestvovati ni na kakvim prijevremenim izborima koje on raspiše.

On je u intervjuu agenciji AP rekao da bi bilo farsa učestvovati u bilo kakvom izbornom takmičenju s Madurovom vladom koja je još na vlasti, prenosi Beta.

Madurova administracija obećala je da će početkom 2020. godine raspisati izbore za Nacionalne skupštinu, koja je pod kontrolom opozicije.

Izbori za parlament se obično održavaju kasnije tokom godine. 

Guaido je kazao da planira zadržati titulu vršioca dužnosti predsjednika čak i nakon što mu se završi mandat predsjednika Nacionalne skupštine.

‘Neophodne sve strategije za promjene’

On je ponovio je da su “neophodne sve strategije” za promjene i rekao da je opozicija “apsolutno obaviještena” o kontaktima američke i Madurove vlade.

Venecuela mjesecima prolazi kroz duboku političku krizu, zbog borbe predsjednika Madura i lidera opozicije Guaida, koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo 50-ak zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza, koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura sa vlasti.

U Venecueli vlada nestašica osnovnih namirnica i lijekova.

Izvor: Agencije