SAD: Snažan grad ubio hiljade ptica u Montani

Prema saopćenju za medije, biolog Justin Paugh procjenjuje da je gotovo četvrtina ptica na jezeru povrijeđeno ili ubijeno (EPA)
Prema saopćenju za medije, biolog Justin Paugh procjenjuje da je gotovo četvrtina ptica na jezeru povrijeđeno ili ubijeno (EPA)

Snažan grad ubio je više od 11.000 ptica 11. augusta kada je ta razorna padavina pogodila oblasti sjeverozapadno od Billingsa, najvećeg grada američke države Montane.

Prema saopćenju za medije, biolog Justin Paugh procjenjuje da je gotovo četvrtina ptica na jezeru povrijeđeno ili ubijeno.

Ptice nisu predosjetile grad

Gotovo pet procenata preživjelih patki i trećina živih pelikana/kormorana “pokazuju neke znake povreda ili oštećenja motorike“, prenosi Washington Post.

“Ovo nije neuobičajeno za nas, ali obično se događa u junu”, objasnio je meterolog Shawn Palmquist, rekavši da je temperatura prošle sedmice bila ispod očekivane za to doba godine, što je, uz iznadprosječnu vlagu i jak vjetar, dovelo do oluje.

Postoje pokazatelji da je grad prvo počeo da pada u blizini jezera i da ga ptice vjerovatno nisu predosjetile.

Izvor: Agencije


Povezane

Nedavno uginuće posljednjeg para bjeloglavih supova u Bosni i Hercegovini, u Blagaju pored Mostara, potaknulo je pokretanje kampanje protiv trovanja divljih životinja. Međutim, trovanje je samo dio problema s kojima se susreću i ptice i njihovi ljubitelji. Zbog loših zakona, nemarnosti ljudi, a i krivolova ptičji fond trpi stalne gubitke. Osim toga, ugrožena su i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO