Divovske kornjače najstariji stanovnici otoka u Zanzibaru

Ovo egzotično ostrvo jedno je od nekoliko na svijetu na kojem žive divovske kornjače (EPA)

Ostrvo Changuu, koji pripada Zanzibaru, mjesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna od njih su i divovske kornjače koje ga nastanjuju, javlja Anadolija.

Radi se o najstarijim stanovnicima ovog ostrva na istočnoafričkoj obali. Ovo egzotično ostrvo jedno je od nekoliko na svijetu na kojem žive divovske kornjače, a od Zanzibara je udaljen 5,6 kilometara.

Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu ostrva i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost – od 100 do 200 godina. 

Student Abid Omer Abid iz Zanzibara, ispričao je da je ovo područje sve popularnije turistima koji dolaze, između ostalog, da se kupaju u tirkiznoj vodi. 

Mračna prošlost ostrva

Kornjače koje posjetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja povlače se u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

Iako je na kartama upisano pod imenom Changuu, mnogi turisti ga zovu i Zatvorskim ostrvom (Prison Island) ili Ostrvom kornjača.

Naziv Zatvorsko ostrvo dobio je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Danas objekti koji su pretvoreni u muzej i hotel podsjećaju na mračnu prošlost i 19. stoljeće.

Izvor: Agencije