Snage Vlade Libije preuzele kontrolu nad strateškim područjem u Tripoliju

Uspostavljanje kontrole nad Sebijom znači blokadu snaga Haftera na jugu grada (Arhiva)

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije (UMH) stavile su pod kontrolu veliki dio Sebie, na jugu Tripolija, koja ima veliki strateški značaj, javlja Anadolija.

Mustafa el-Meji, glasnogovornik akcije Burkan el-Gadab, potvrdio je da su snage UMH-a zauzele veliki dio područja Sebije. Naveo je i da je poginulo sedam pripadnika UMH-a. 

Sebia je od centra Tripolija udaljena oko 40 kilometara. Strateški je važna jer se nalazi na ruti između grada Terhune i područja na jugu, gdje traju sukobi. 

Uspostavljanje kontrole nad Sebijom znači blokadu snaga Haftera na jugu grada i prekid dopremanja potrebnih stvari.

Dvije suparničke vlasti

Snage lojalne vojnom komandantu s istoka Libije Khalifi Haftaru početkom maja pokrenule su napade s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije Tripolija. Vladine snage su pokrenule kontranapade i zaustavile nalete Haftarovih snaga na periferiji grada.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je ranije da je u sukobima u Tripoliju poginulo više od 400 osoba.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar i druge u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Specijalni izaslanik UN-a za Libiju upozorio je da priliv naoružanja u tu zemlju doprinosi raspirivanju sukoba. Ghassan Salame pozvao je i na prekid vatre tokom predstojećeg Kurban-bajrama. Intenzivne borbe u Libiji se vode od aprila, kada je penzionisani general Khalifa Haftar pokrenuo ofanzivu na glavni grad Tripoli i tamošnju međunarodno priznatu vladu.    

Published On 30 Jul 2019

Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo da dogovori konkretne korake u vezi sa Libijom nakon hitnih konsultacija povodom bombardovanja prihvatnog centra za izbjeglice. Iz libijske vlade kažu da je broj poginulih porastao na 60. Vlada okrivljuje pobunjeničke snage komandanta Khalife Haftara za napad, što one negiraju.

Published On 04 Jul 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO