MMF predložio ukidanje dobne granice za čelno mjesto

Prema trenutnim pravilima MMF-a izvršni direktori moraju imati manje od 65 godina (Arhiva)
Prema trenutnim pravilima MMF-a izvršni direktori moraju imati manje od 65 godina (Arhiva)

Međunarodni monetarni fond je rekao da je njegov izvršni odbor preporučio ukidanje dobne granice za čelno mjesto MMF-a, što je potrebno kako bi kandidatkinja EU-a Kristalina Georgieva bila potvrđena.

MMF je rekao da je izvršni odbor od 24 člana predložio da promjenu potvrdi odbor guvernera MMF-a, koji čine predstavnici svih 189 država.

Time bi se uskladila pravila MMF-a i Svjetske banke, koja nema propisan dobni limit za izvršne funkcije.

Prema trenutnim pravilima MMF-a izvršni direktori moraju imati manje od 65 godina kada preuzimaju dužnost te na funkciji mogu biti do sedamdesete godine.

Georgieva, koja je uzela dopust na sadašnjoj poziciji izvršne direktorice Svjetske banke, je napunila 66 prošle sedmice.

Kandidacijsko razdoblje do 6. septembra

Georgievu je nominirala Evropska unija početkom avgusta, kao kompromisnu kandidatkinju, nakon više krugova glasanja.

Velika Britanija nije sudjelovala u nominacijskom procesu, a neki mediji su prenijeli da britanski premijer Boris Johnson traži američku podršku za čelno mjesto MMF-a, koje bi pripalo bivšem britanskom ministru financija Georgeu Osborneu.

MMF-om upravljaju Evropljani od osnivanja te institucije 1945.

Trenutna direktorica MMF-a Christine Lagarde, bivša francuska ministrica financija, preuzet će položaj guvernerke Evropske centralne banke u novembru.

Trenutno je Georgieva, koja je bila povjerenica Evropske komisije, a od januara 2017. je druga najvažnija osoba Svjetske banke, jedini kandidat.

Kandidacijsko razdoblje je otvoreno do 6. septembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO