Assadove snage dozvolile civilima da izađu iz Idliba

F
Idlib je dom za tri miliona ljudi, od koji je polovina interno raseljeno stanovništvo (Reuters)

Sirijske vlasti otvorile su koridor na sjeverozapadu zemlje za civile koji žele prijeći s pobunjeničke teritorije na teritoriju pod kontrolom vlade u Damasku, objavila je sirijska državna novinska agencija Sana.

Vlada u Damasku objavila je da je uspostavljen “humanitarni koridor” u gradu Soranu, javila je agencija pozivajući se na izvor iz ministarstva vanjskih poslova.

Koridor će omogućiti civilima da napuste južni dio pokrajine Idlib i sjeverni dio pokrajine Hama.

Vladine snage nedavno su ostvarile napredovanje u toj regiji.

Assadove snage napreduju

Uz pomoć jakih zračnih udara i granatiranja snage vjerne Vladi predsjednika Bashara al-Assada uspjele su da napreduju u sjeverozapadnoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom oružanih grupa, prenosi Beta.  

Gotovo 900 civila ubijeno je od aprila, kada je počela vojna kampanja sirijskih vlasti na tu oblast, prema podacima jedne nevladine organizacije.

Sirijski opozicijski borci su se povukli iz ključnog grada u pokrajini Idlib, koju kontroliraju pobunjenici, na sjeverozapadu zemlje, kazali su ranije lokalni aktivisti i organizacije za nadzor sukoba.

“Khan Shaikhoun su u potpunosti opkolile Vladine snage i pobunjenički borci su se povukli rano u utorak”, rekao je za Al Jazeeru Suleiman Abdulqader, lokalni aktivist u južnom dijelu Idliba.

“Krenuli su sada ka sjeveru i istoku u pokušaju da spriječe Vladine snage da napreduju do novih položaja”, rekao je.

Žestoke borbe

Povlačenje iz Khan Shaikhouna, jednog od najvećih gradova u pokrajini, dolazi nekoliko dana nakon žestokih borbi između naoružanih pobunjeničkih frakcija i snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu.

Uz podršku ruske vojske, Vladine snage su u ponedjeljak opkolile grad dok su se sukobi nastavili u i oko područja treći dan zaredom.

Grad je u rukama pobunjenika od 2014. godine.

Idlib je dom za tri miliona ljudi, od koji je polovina interno raseljeno stanovništvo nakon što su masovno prebačeni u pokrajinu iz drugih područja koja su pala pod kontrolu provladinih snaga.

Većina onih koji žive u i oko Khan Sheikhouna su se u velikom broju okupili u blizini tursko-sirijske granice kako bi izbjegli bombardiranje.

Prema Ujedinjenim narodima, gotovo 400.000 ljudi je bilo prisiljeno da napuste svoje domove.

Izvor: Al Jazeera i agencije