Pet članica prihvatit će migrante sa broda Open Arms

S
Brod se nalazio kod Lampeduse tokom proteklih 19 dana, a na njemu se nalazi gotovo 100 migranata i izbjeglica (Reuters)

Dio članica Europske unije prihvatit će migrante s humanitarnog broda “Open Arms”, koji je bio zarobljen u vodama u blizini talijanskog otoka Lampedusa, potvrđeno je iz Europske komisije.

Španjolska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal će poslati timove koji će registrirati i intervjuirati migrante, obaviti neophodne provjere i aranžmane za njihov premještaj, prenosi Reuters. 

“Premještaj migranata u druge članice Europske unije trajat će nekoliko dana”, navela je glasnogovornica Komisije Tove Ernst.

Dodala je i da će Komisija “učiniti sve što može da pomogne i osigura da te procedure budu obavljene što je brže moguće”.

Počela evakuacija migranata

Izbjeglice i migranti koji su danima bili odsječeni od svijeta na brodu “Open Arms” kod Lampeduse prethodno su se počeli iskrcavati s broda, prenose agencije.

Migranti, mahom iz Afrike, evakuirani su s broda nakon naloga tužitelja u italijanskom gradu Agrigento, javlja agencija Reuters.

Tužiteljstvo je ranije naredilo zapljenu broda “Open Arms” koji je usidren blizu otoka Lampedusa, kao i momentalnu evakuaciju svih izbjeglica na brodu.

Kako je prenijela agencija Ansa, ta odluka je donesena nakon što je glavni tužitelj obišao brod tokom popodneva zajedno s ekipom liječnika

Očajnički potezi

Brod se nalazio kod Lampeduse tokom proteklih 19 dana, a na njemu se nalazi gotovo stotinu migranata i izbjeglica.

Prije dolaska tužitelja Luigija Patronagia, 15-ak migranata skočilo je u more s broda. Uz pomoć italijanskih spasilaca, oni su uspjeli doplivati do Lampeduse.

Patronagio istražuje moguće optužbe za kidnapiranje protiv ministra unutarnjih poslova Italije, desničara Mattea Salvinija koji je odbio dozvoliti iskrcavanje u Italiju, usprkos tome što su europske države pristale primiti migrante koji su početkom mjeseca spašeni na moru kod Libije.

Izvor: Agencije