Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

Prema važećoj presudi će Pell dobiti mogućnost oslobađanja u oktobru 2022. (Arhiva)
Prema važećoj presudi će Pell dobiti mogućnost oslobađanja u oktobru 2022. (Arhiva)

Bivšem vatikanskom rizničaru kardinalu Georgeu Pellu odbijena je žalba na presudu o seksualnom zlostavljanju dvaju trinaestogodišnjaka, pa će u pritvoru ostati još najmanje tri godine.

Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

U martu je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.

Svjedočanstvo jedne žrtve

Pell se žalio na tu odluku žalbenom sudu savezne države Victorie na temelju tri argumenta, poglavito onog da je presuda porote bila “nerazumna” jer se temeljila na svjedočanstvima samo jedne od dviju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Suci su u srijedu zaključili kako su dokazi bili dovoljni da porota procijeni njegovu krivnju.

Prema važećoj presudi će Pell dobiti mogućnost oslobađanja u oktobru 2022. godine.

Oprezna reakcija Vatikana

U međuvremenu se oglasio i Vatikan te oprezno reagirao na odluku suda u Melbourneu kojom je odbijena žalba na presudu kardinalu Georgeu Pellu. Agencija dpa prenosi stav službenog Vatikana, po kojem “bivši vatikanski rizničar ima pravo na još jednu žalbu”.

“S obzirom da se postupak nastavlja, Sveta Stolica podsjeća da je kardinal uvijek tvrdio da je nevin tokom sudskog postupka i da je njegovo pravo žaliti se Vrhovnom sudu”, navodi se u priopćenju.

“Sveta Stolica u ovom trenutku zajedno s crkvom u Australiji potvrđuje svoju bliskost sa žrtvama seksualnog zlostavljanja i svoju obvezu da, putem nadležnih crkvenih vlasti, istražuje one svećenike koji su počinili takva zlostavljanja”, dodaje se. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO