Cavusoglu: Sirijski režim se ne bi trebao poigravati vatrom

Mevlut Cavusoglu: Bit će poduzete mjere za sigurnost kontrolnih punktova u Idlibu (Anadolija)

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu osudio je u utorak napad na turski vojni konvoj u Siriji, u kojem je ubijeno troje i ranjeno 12 civila.

“Sirijski režim se ne bi trebao poigravati vatrom. Učinit ćemo sve za sigurnost naše vojske”, poručio je on nakon sastanka s koleginicom iz El Savladora Alexandrom Hill.

Meta zračnog napada koji se dogodio u ponedeljak u deeskalacijskoj zoni u Idlibu bio je turski konvoj, koji se kretao ka jednom od kontrolnih punktova, a zvanična Ankara tvrdi da je o tom konvoju blagovremeno izvijestila i vlasti Rusije.

U kontaktu s Moskvom

Cavusoglu je kazao kako je u kontaktu s ruskim zvaničnicima i kako će biti poduzete potrebne mjere za sigurnost kontrolnih punktova u Idlibu, koji su postavljeni u skladu s postignutim sporazumom o zoni deeskalacije.

Ističući kako je napad izveden u regiji Idliba, u kojoj je smješten kontrolni punkt 9, Cavusoglu je rekao da Turska nema namjeru premještati taj punkt.

Komentirajući dogovor koji su Turska i SAD postigli o uspostavi sigurne zone za civile na sjeveru Sirije, Cavusoglu je kazao da Turska neće dozvoliti da se ponovi neefikasno američko vođenje procesa poput slučaja u Manbiju.

Izvor: Agencije