WMO: Juli iz ove godine možda najtopliji u historiji

Prošle sedmice je evropski toplotni val srušio sve dosadašnje temperaturne rekorde (EPA)

Juli 2019. je globalno bio možda najtopliji u historiji u odnosu na dosad zabilježene rekorde u tome mjesecu, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u četvrtak, samo sedmicu nakon što je evropski toplotni val srušio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

Podaci, koji se temelje na prvih 29 dana u mjesecu, upućuju na to da će juli 2019. godine biti jednako ili možda i topliji od prethodnog najtoplijeg sedmog mjeseca, zabilježenog 2016. godine, ujedno najtoplijeg mjeseca do sada, prenosi Hina. 

Tada su prosječne temperature na kopnu i na moru bile za 0,87 stepeni Celzija više od prosjeka mjerenih tokom 20. stoljeća, podaci su WMO-a i Nacionalne atmosferske i okeanografske službe SAD-a (NOAA).

Prošlog mjeseca, Svjetska meteorološka organizacija izvijestila je da je juni 2019. bio najtopliji mjesec u historiji, a 2019. bi mogla postati jednom od najtoplijih godina dosad, odnosno od početka vođenja evidencije 1880. godine.

Vrh ledenog brijega

„Nisu nam nepoznata vrlo vruća ljeta, no ovo nije ljeto naše mladosti. Ovo nije ljeto vaših djedova i baka“, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

„Samo ove godine zatekli su nas temperaturni rekordi koji su srušeni od New Delhija, preko Anchoragea, Pariza, Santiaga, Adelaidea do Arktičkog kruga“, rekao je Guterres, koji je dodao:

„Ako sada ne poduzmemo odgovarajuće mjere kada su u pitanju klimatske promjene, mislim da će se pokazati da su ovakve ekstremne vremenske prilike tek vrh ledenog brijega.“

Naučnici ponavljaju da su za klimatske promjene uglavnom odgovorni emisija karbon-dioksida i ostalih stakleničkih gasova, a WMO ističe da ovogodišnje julske vrućine imaju „veću težinu“ s obzirom na to da su se rekordne temperature iz jula 2016. povezivale s fenomenom El Nina koji je ove godine izostao. 

Izvor: Agencije