UN najavio promjenu na čelu agencije za palestinske izbjeglice

Švicarska i Holandija ranije ove sedmice prekinule uplate za UNRWA-u dok čekaju objašnjenja optužbi protiv čelnika te agencije koja pomaže 5,4 miliona palestinskih izbjeglica (EPA)

Iz UN-a najavili su u četvrtak navečer promjenu uprave svoje agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u kojoj vlada haos nakon interne istrage kojom je potvrđeno loše upravljanje i zloupotreba ovlasti, prenose agencije.

Švicarska i Holandija su ranije ove sedmice prekinule uplate za UNRWA-u dok čekaju objašnjenja optužbi protiv čelnika te agencije koja pomaže 5,4 miliona palestinskih izbjeglica u Jordanu, Libanu, Siriji, te na palestinskim teritorijima.

Izvještaj etičkog odjela UNRWA-e upozorilo je na zloupotrebe manje grupe visokih zvaničnika koji zaobilaze mehanizme kontrole UN-a.

Taj dokument spominje i glavnog tajnika Pierra Kraehenbuehla i njegovu pomoćnicu Sandru Mitchell, osumnjičenu da je zaposlila svog supruga na dobro plaćeni posao mimo regulatornih mehanizama.

Istupanje SAD-a

Michell je prošle sedmice najavila da odlazi iz ličnih razloga, nekoliko dana prije nego je taj dokument došao do medija. Njen privremeni nasljednik Christian Saunders je imenovan nakon razgovora u kojima je učestvovao i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, navodi UNRWA u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer.

„Brzo imenovanje“ je rezultat aktivnih nastojanja posljednjih dana između UNRWA-e i ureda generalnog sekretara UN-a i jaki znak pružanja kontinuirane pomoći palestinskim izbjeglicama, navodi organizacija u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države su krajem 2018. godine prestale pružati finansijsku pomoć agenciji od 300 miliona dolara.

Washington se protivi mogućnosti da Palestinci svojoj djeci mogu prenijeti status izbjeglice i žele smanjiti broj korisnika pomoći UNRWA-e, što Palestinci smatraju kršenjem njihovih prava.

Izvor: Agencije