Saudijkama omogućeno putovanje bez dozvole muškarca

Nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inostranstvu zbog represije pojačalo je pritisak na Rijad (Reuters)

Saudijska Arabija omogućila je odraslim ženama putovanje bez dozvole i veću kontrolu nad porodičnim poslovima, što je udarac kritiziranom sistemu muškog starateljstva u vrijeme pojačanog nadzora nad ljudskim pravima u toj zemlji, piše Reuters.

Jedna u nizu odluka Vlade koju je objavio službeni glasnik, propisuje da saudijski pasoš treba biti izdan svakom državljaninu koji podnese zahtjev i da svaka osoba starija od 21 godine ne treba dozvolu za putovanje, bez obzira na pol.

Izmjenama propisa, ženama se prvi put daje i pravo da registriraju rođenje djeteta, brak ili razvod te da im se izdaju službeni porodični dokumenti, kao i da mogu biti starateljice maloljetne djece.

Rijad dugo trpi međunarodne kritike zbog statusa žena, za koje grupe za ljudska prava kažu da ih se često tretira kao građane drugog reda, prema pravilima koja zahtijevaju da tokom cijelog života, bez obzira na dob, trebaju pristanak muškog staratelja za važne odluke.

Zapošljavanje žena

Princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman uklonio je neka od socijalna ograničenja, kao što je zabrana vožnje ženama.

Nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inostranstvu zbog represije pojačalo je pritisak na Rijad zbog muškog starateljskog sistema.

Institut starateljstva je između zakona i običaja i predstavlja ozbiljan problem za princa Mohammeda, koji je prošle godine rekao da se zalaže za okončanje ovog sistema.

Dekreti objavljeni u petak obuhvataju i propise o zapošljavanju koji će proširiti radne mogućnosti za žene koje predstavljaju velik dio nezaposlenih Saudijaca. Oni propisuju da svi građani imaju pravo na rad bez suočavanja s bilo kakvom diskriminacijom na osnovu pola, invalidnosti ili dobi.

Princ Mohammed objavio je 2016. godine ambiciozan plan preobražaja ekonomije do 2030. godine, koji predviđa povećanje sudjelovanja žena u radnoj snazi ​​na 30 posto sa sadašnjih 22 posto.

Izvor: Agencije