Rusija: SAD je sebe doveo u ćorsokak

Zaharova: SAD je sebe doveo u ćorsokak, SAD samo zna nametati sankcije umjesto da koristi određena diplomatska sredstva (EPA)

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova je izjavila kako su Sjedinjene Američke Države sebe dovele u ćorsokak time što su iranskog šefa diplomatije Mohammada Javada Zarifa uvrstile na listu sankcioniranih zvaničnika, prenosi agencija Anadolija.

„SAD je sebe doveo u ćorsokak, SAD samo zna nametati sankcije umjesto da koristi određena diplomatska sredstva“, kazala je Zakharova na konferenciji za medije u Moskvi.

Naglasila je također kako je stanje u Zaljevu trenutno krajnje alarmantno.

„Situacija se razvija u opasnom smjeru i povećava se rizik od vojnog sukoba“, dodala je ona.

Radi u ime ajatolaha

Washington je u srijedu sankcionirao iranskog ministra vanjskih poslova zbog toga što, kako se navodi, radi u ime vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

Najnovija lista predstavlja izuzetno rijetku akciju usmjerenu prema vrhunskom diplomatu te prvi postupak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je ranije naredio sankcije protiv Khameneija.

Visoki zvaničnik američke administracije koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom da ne bude imenovan rekao je kako je Zarif sankcioniran jer provodi Khameneijevu „nesmotrenu agendu“ i zato što je „glavni glasnogovornik režima u cijelom svijetu“.

Izvor: Agencije