Rusija: SAD je sebe doveo u ćorsokak

Zaharova: SAD je sebe doveo u ćorsokak, SAD samo zna nametati sankcije umjesto da koristi određena diplomatska sredstva (EPA)
Zaharova: SAD je sebe doveo u ćorsokak, SAD samo zna nametati sankcije umjesto da koristi određena diplomatska sredstva (EPA)

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova je izjavila kako su Sjedinjene Američke Države sebe dovele u ćorsokak time što su iranskog šefa diplomatije Mohammada Javada Zarifa uvrstile na listu sankcioniranih zvaničnika, prenosi agencija Anadolija.

„SAD je sebe doveo u ćorsokak, SAD samo zna nametati sankcije umjesto da koristi određena diplomatska sredstva“, kazala je Zakharova na konferenciji za medije u Moskvi.

Naglasila je također kako je stanje u Zaljevu trenutno krajnje alarmantno.

„Situacija se razvija u opasnom smjeru i povećava se rizik od vojnog sukoba“, dodala je ona.

Radi u ime ajatolaha

Washington je u srijedu sankcionirao iranskog ministra vanjskih poslova zbog toga što, kako se navodi, radi u ime vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

Najnovija lista predstavlja izuzetno rijetku akciju usmjerenu prema vrhunskom diplomatu te prvi postupak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je ranije naredio sankcije protiv Khameneija.

Visoki zvaničnik američke administracije koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom da ne bude imenovan rekao je kako je Zarif sankcioniran jer provodi Khameneijevu „nesmotrenu agendu“ i zato što je „glavni glasnogovornik režima u cijelom svijetu“.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Irana Hassan Rouhani optužio je Sjedinjene Američke Države za “djetinjasto ponašanje” zbog uvođenja sankcija iranskom šefu diplomatije Javadu Zarifu. Kratko prije uvođenja sankcija, Washington je tvrdio da želi pregovore bez ikakvih uslovljavanja. Rouhani je izjavio da to pokazuje da su Amerikanci izgubili moć racionalnog razmišljanja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO