NATO: Ne želimo novu trku u naoružanju

Stoltenberg je rekao kako Alijansa „žali što Rusija nije pokazala želju i poduzela korake da ispuni međunarodne obaveze“ (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa NATO je saopćila kako je dogovorila odbrambeni paket mjera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa (INF) između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, prenose agencije.

Iz NATO-a su istakli kako će njen eventualni odgovor biti odmjeren i uključivati samo konvencionalno oružje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je kako neće biti ishitrenih poteza od strane Alijanse, koja neće slijediti ono što čini Rusija.

„Mi ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi,  ako sporazum propadne, Evropa ponovo mogla postati arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavali SAD i Rusija.

Djelovanje Kine

Generalni sekretar NATO-a na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponovljeno kršenje ugovora.

Stoltenberg je rekao kako Alijansa „žali što Rusija nije pokazala želju i poduzela korake da ispuni međunarodne obaveze“, prenosi agencija AP.

Američki zvaničnici tvrdili su kako Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i kako je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašao u skladu sa paktom o kontroli oružja.

Agencija AP navodi kako će SAD sad biti slobodan razvijati oružane sisteme koji su prethodno bili zabranjeni.

Washington planira probu takvog oružja u narednim sedmicama, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

Izvor: Agencije