Facebook raskrinkao kampanju Saudijske Arabije

Facebook
Facebook je četvrta kompanija posljednjih mjeseci koja je kritizirana zbog preslušavanja glasovnih poruka svojih korisnika (Reuters)

Facebook je ukinuo više od 350 računa i stranica sa oko 1,4 miliona pratilaca, pod obrazloženjem da se radi o osobama povezanim sa Vladom Saudijske Arabije uvezanim u mrežu lažnih računa i stranica, s ciljem širenja saudijske propagande i ataka na regionalne rivale.

Ovaj potez služi borbi protiv „koordiniranog neautoriziranog ponašanja“ na Facebooku, a prva takva aktivnost dovezana je u vezu sa Saudijskom Arabijom.

Zemlje Bliskog istoka sve se više okreću Facebooku, Twitteru i YouTubeu kako bi proširile svoj politički utjecaj.

Napadi na Katar

Reuters je prošle godine objavio detalje o skupoj kampanji koju je podržavao Iran, dok je Rijad optužen da je koristio istu taktiku kako bi napao regionalnog rivala Katar i proširio dezinformacije u vezi ubistva saudijskog disidenta Jamala Khashoggija.

Saudijska Arabija uporno je negirala umiješanost u ubistvo Khashoggija, kolumniste Washington Posta, a nije odgovorila na ranije optužbe o svojim aktivnostima na društvenim mrežama.

Zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, Saudijska Arabija je u junu 2017. godine  Kataru nametnula pomorsku, kopnenu i zračnu blokadu, optužujući ga za podršku „terorizmu“, što Doha odbacuje.

Prošlog mjeseca, Al Jazeera je u seriji članaka istražila ulogu Twittera na Bliskom istoku od „Arapskog proljeća“.

Istraga je pokazala da je mreža „botova“ tokom Zaljevske krize manipulirala Twitterom kako bi pokušala popularizirati pojedine hashtagove, objavljivati lažne informacije i širiti propagandu prije i malo poslije uvođenja blokade Kataru.

Facebook nekoliko puta mjesečno objavljuje gašenje lažnih naloga, ali pojašnjenja kako si tu računi povezani sa vlastima su rijetka.

Na meti zemlje Bliskog istoka

„U vezi ove operacije, naši istraživači su potvrdili da su pojedinci koji se kriju iza računa u vezi sa Vladom Saudijske Arabije“, rekao je Nathaniel Gleicher, čelnik Facebooka za cybersigurnost.

On je dodao da je saudijska operacija na Facebooku i Instagramu za mete imala zemlje Bliskog istoka, uključujući Katar, UAE, Egipat i Palestinu.

Na reklame za sporne stranice potrošeno je više od 100.000 dolara, tvrdi Facebook.

„Obično bi objavljivali postove na arapskom jeziku u vezi regionalnih dešavanja i političkih pitanja. Pisali bi o saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, njegovom planu društvenih i ekonomskih reformi, te uspjesima saudijske vojske, naročito u ratu u Jemenu“, pojasnio je Gleicher.

Facebook je u četvrtak saopćio i da je ukinuo odvojenu mrežu sa više od 350 računa koji se dovode u vezu sa marketinškim kompanijama iz Egipta i UAE-a, ali u tim slučajevima nije otkrivena povezanost sa vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije