Dillingerovi rođaci tvrde da su agenti FBI 1934. ubili drugog čovjeka

Tijelo ubijenog Johna Dillingera u čikaškoj mrtvačnici 1934. godine (AP)

Rođaci ozloglašenog američkog gangstera Johna Dillingera zatražili su ekshumaciju tijela osobe sahranjene pod njegovim imenom i tvrde da postoji dokaz da su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) 1934. godine ubili drugog čovjeka, a ne poznatog čikaškog mafijaša.

Dva Dillingerova rođaka koja navode da im je on bio tetak, pismeno su zatražila ekshumaciju tijela sahranjenog na groblju u Indijanapolisu radi forenzičke i eventualne DNK analize “u cilju pozitivne identifikacije”.

Oni su u zahtjevu naveli da boja očiju čovjeka ubijenog 1934. ispred pozorišta u Chicagu ne odgovara boji Dillingerovih očiju, da je on imao i drugačije uši i da nije bilo poklapanja otisaka prstiju.

FBI: Mitovi o dvojiniku

Kancelarija FBI-ja u Chicagu odlučila se potom na neobičan korak i danas objavila saopštenje, u kojem je navela da su agenti Biroa prije 85 godina ubili Dillingera, a ne neku drugu osobu.

U saopštenju se navodi da su agenti FBI pucali i ubili Dillingera 22. jula 1934. godine ispred pozorišta u Chicagu, “nakon što je on uzeo pištolj iz džepa od hlača”.

Dillinger je proglašen mrtvim u čikaškoj bolnici, naveo je FBI, i dodao da “veliki broj informacija potvrđuje smrt Dillingera”, uključujući poklapanje otisaka prstiju.

FBI je naveo da je “uobičajen mit” da je ubijen “dvojnik”, a ne Dillinger, i da se takve tvrdnje razvijaju “jedino na osnovu posrednih dokaza”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO