Kina upotrijebila društvene mreže protiv demonstranata

Demonstracije u Hong Kongu su krenule 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini (Reuters)

Kineske vlasti su upotrijebile gotovo 1.000 Twitter naloga i manji broj Facebook stranica kako bi diskreditirale i unijele razdor među prodemokratske demonstrante u Hong Kongu, navele su te dvije društvene mreže, a prenosi AFP.

Twitter je ukinuo 986 naloga koji su “koordinirani u sklopu operacije koju je vodila država” kako bi “minirala legitimitet i politička stajališta” demonstranata, navodi Twitter.

Facebook je naveo da je iz istih razloga ukinuo sedam stranica i tri grupe, također povezane s pojedincima koji imaju veze s vladom u Pekingu.

Demonstracije u Hong Kongu su krenule 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini.

Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica. 

Kina za proteste optužuje SAD

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no protesti i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom “jedna država, dva sistema” koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini.

Protuvladini protesti jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xi Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine.

Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom periodu.

Peking za proteste optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, a videosnimci vježbi kineskih paravojski na stadionu u Shenzhenu, gradu pored Hong Konga, pokazuje da nije isključena ni intervencija vojske.

Izvor: Agencije