Francuska: Od početka godine 64 policajca izvršila samoubistvo

Među razlozima za stres i očaj policajaca bili su i antivladini protesti pokreta žutih prsluka od novembra prošle godine (Arhiva)

U Francuskoj su od početka godine 64 policijska službenika izvršila samoubistvo, što je više od broja stradalih policajaca na dužnosti.

Tri pripadnika interventne policije, policijski komandant i nastavnik u policijskoj akademiji su među osam policijskih službenika koji su nedavno izvršili samoubistvo, prenosi Anadolija.

Iz policijskih sindikata navode da policajcima treba zaštita i pomoć kako bi se zaustavio taj rastući trend. 

Oni koji se odluče da okončaju život dolaze iz svih krajeva Francuske i svih su uzrasta. Mnogi od njih ostavili su iza sebe maloljetnu djecu. 

Posljednji slučaj samoubistva dogodio se u srijedu u regionu Ardeche na jugoistoku zemlje. 

Parlamentarna istraga objavljena u julu navela je brojne razloge stresa i očaja među francuskim policajcima, uključujući prekovremeni rad nakon serije terorističkih napada koji su započeli u januaru 2015. godine, i višesedmičnih, a često veoma nasilnih antivladinih protesta pokreta žutih prsluka od novembra prošle godine. 

“S obzirom na današnju situaciju, 2019. bi mogla biti najgora u posljednjih 30 godina”, kazao je Denis Jacob, šef sindikata alternativne policije.

‘Korijen problema u PTSP-u’

U prošlogodišnjem izvještaju francuskog Senata navodi se da je broj samoubistava među policajcima za 36 posto veći u odnosu na stopu samoubistava ostatka stanovništva Francuske. 

Sebastian Roche iz Nacionalnog centra za naučno istraživanje, izjavio je da ne postoji studija koja bi razumjela uzroke samoubistava među francuskim policajcima kao ni studija uticaja za procjenu mjera prevencije, što je, kako je kazao, “veliki propust Ministarstva unutrašnjih poslova”. 

Roche ne vjeruje da je posttraumatski stresni poremećaj “korijen problema”.

Primjećuje i pad broja samoubistava među policajcima od 2015. godine kada je Francuska bila meta brojnih terorističkih napada koji su kulminirali u novembru masakrom u Parizu kada je poginulo 130 osoba. 

“Odjednom je njihova misija dobila smisao. Stanovništvo ih je ocijenilo korisnim”, kazao je Roche. 

Poređenja radi, u SAD-u, gdje je broj stanovnika petostruko veći u odnosu na Francusku, ove godine je 111 policajaca izvršilo samoubistvo.

Izvor: Agencije