Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo o Kašmiru

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947, kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije (Reuters)

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je danas, na zahtjev Kine i Pakistana, iza zatvorenih vrata o situaciji u Kašmiru poslije odluke Indije da ukine specijalan status dijelu te nemirne regije pod svojom kontrolom, prenose agencije. 

O situaciji u Kašmiru ambasadore su obavijestili zamjenik generalnog sekretara UN-a Oskar Fernandez-Taranco i vojni savjetnik UN-a, general Carlos Humberto Loitey, prenosi AP.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitrij Poljanski izjavio je pred sastanak kako je Moskva zabrinuta zbog posljednjih dešavanja u Kašmiru, ali je dodao kako je to bilateralno pitanje između Indije i Pakistana koji također polaže pravo na tu teritoriju.

Generalni sekretar organizacije Amnesty International Kumi Naidoo naveo je u saopćenju kako članovi Vijeća sigurnosti trebaju imati u vidu da ih mandat obavezuje da štite međunarodni mir i sigurnosti i kako trebaju tražiti rješenje kojim bi ljudska prava stanovnika Kašmira bila stavljena u prvi plan. 

Spor Indije i Pakistana

Indijske vlasti su nedavno ukinule ustavnu autonomiju dijela Kašmira i usvojile uredbu kojom se ukida specijalni status te regije, koji je bio garantovan indijskim Ustavom. 

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju specijalnog ustavnog statusa Kašmiru, i njegovo premeštanje iz kategorije savezne države u teritoriju, osloboditi to područje od separatizma.

Pakistanska vojska saopštila je da u četvrak da su najmanje tri pakistanska i pet indijskih vojnika ubijeni u prekograničnoj razmjeni vatre u regiji Kašmir.

Indijska vojska odbacila saopštenje pakistanske vojske da je pet njenih vojnika ubijeno u “kršenju primirja” duž teško militarizirane linije kontrole koja dijeli dijelove Kašmira koji su pod kontrolom Pakistana i Indije.

Lokalna policija u dijelu koji je pod kontrolom Kašmira rekla je za Al Jazeeru da su dva civila, takođe ubijena u četvrtak.

Kriza još od 1947.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947, kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira, koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio pripojiti Kašmir Indiji.

Pakistan i Indija tako su 1947. ušli u prvi rat za Kašmir.

Istim povodom dvije zemlje ratovale su ponovo 1965. i 1999.

Izvor: Agencije