Trump planira Tajvanu prodati avione F-16

Prodaja aviona F-16 kontroverzna je jer se Kina žestoko protivi bilo kakvoj prodaji oružja, a naročito borbenih aviona, Tajvanu koji smatra svojom teritorijom (EPA)

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa obavijestila je Kongres SAD-a kako planira prodati Tajvanu borbene avione F-16 vrijedne osam milijardi američkih dolara, što će dodatno pojačati već visoke tenzije sa Kinom, prenose agencije.

Dva američka zvaničnika i pomoćnik u Kongresu izjavili su kako je Trumpova administracija nešto ranije neformalno obavijestila zastupnike o predloženoj prodaji aviona.

Prodaja aviona F-16 kontroverzna je jer se Kina žestoko protivi bilo kakvoj prodaji oružja, a naročito borbenih aviona, Tajvanu koji smatra svojom teritorijom.

Nemiri u Hong Kongu

Obavještenje o prodaji aviona uslijedilo je u vrijeme kada su trgovinski pregovori SAD i Kine zaustavljeni i dok mnogi strahuju da bi Peking mogao vojno intervenirati u Hong Kongu, autonomnoj kineskoj teritoriji u kojoj deset sedmica traju masovni protesti.

State Department, koji na kraju mora odobriti prodaju aviona, nije želio komentirati objavu dogovora, koji je pozdravio republikanski senator Ted Cruz, član Odbora Senata za vanjske poslove.

Tajvan nema diplomatske veze sa SAD-om, ali mu Washington pruža vojnu i drugu podršku kojoj se Kina protivi i smatra je miješanjem u svoja unutrašnja pitanja.

Tajvan od 1949. godine faktički funkcionira kao nezavisna država, a kao što Peking smatra taj otok dijelom svoje teritorije, tako i Tajvan smatra svojom cijelu teritoriju Narodne Republike Kine.

Izvor: Agencije