Trump brani odluku Izraela da zabrani ulaz zastupnicama Kongresa SAD-a

Rashida Tlaib i Ilhan Omar su novoizabrane članice Kongresa, muslimanke koje otvoreno kritikuju Izrael (AP)

Američki predsjednik Donald Trump branio je odluku Izraela da spriječi zastupnice Kongresa iz Demokratske stranke da posjete tu zemlju, tvrdeći da on nije „ni ohrabrio, ni obeshrabrio“ taj potez.

On je sinoć rekao novinarima da je „razgovarao sa ljudima tamo“ o odluci, ali je rekao i to da je bio samo umiješan sa stanovišta da su one „vrlo antijevrejske i protiv Izraela“.

Izrael je juče najavio da je donio odluku bez presedana da zabranjuje posjetu Rashidi Tlaib i Ilhan Omar zbog njihovih kritika te zemlje.

Trump je ranije na Twitteru objavio da bi Izrael „pokazao veliku slabost“ kada bi ih primio, prenosi agencija Beta.

Tlaib, palestinskog porijekla sa Zapadne obale i Omar, rođena u Somaliji, glasne su kritičarke odnosa Izraela prema Palestincima i više puta su se sukobile sa Trumpom.

Dogoročno ugrožavanje odnosa dvije zemlje

On je ohrabrio i podržao odluku Izraela, konstatuje se danas u analizi AP-a i dodaje da će to možda biti dobro primljeno u njegovoj političkoj bazi ali može dugoročno da ugrozi osnove odnosa Izraela i SAD-a.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu predstoje izbori u septembru, a Trumpu naredne godine.

Od osnivanja Izraela podrška dvije partije u Kongresu bila je temelj odnosa između dvije zemlje saveznice.

Kritičari su zato rekli da jučerašnjom odlukom Trump i Netanyahu koriste situaciju za kratkoročne političke ciljeve.

Tlaib i Omar su novoizabrane članice Kongresa, muslimanke koje otvoreno kritikuju Izrael.

Planirale su da posjete Jerusalem i Zapadnu obalu u okviru putovanja koje je organizovala palestinska organizacija u cilju da se istaknu patnje Palestinaca.

I ambasador SAD-a izrazio podršku zabrani

Izrael je kao razlog za zabranu ulaska naveo njihovu podršku međunarodnom pokretu bojkota, prestanku investiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela.

Izrael i mnogi američki političari koji podržavaju tu zemlju vjeruju da je pokret antisemitski i da teži uništenju jevrejske države, što zagovornici poriču.

Međutim, čak i najveće pristalice Izraela su kritikovale zabranu ulaska članicama Kongresa, ocijenivši da će produbiti neslaganje oko podrške toj zemlji u SAD-u.

I mada je američki ambasador u Izraelu David Friedmann izrazio podršku zabrani, odgovornost njegove ambasade je da osigura sigurnost građana SAD-a u inostranstvu.

U najnovijim uputstvima za putovanja u Izrael američkih građana State Department je naveo da „Vlada SAD-a teži jednakom odnosu i slobodi putovanja za sve građane SAD-a nezavisno od nacionalnosti ili etničkog porijekla“ uz napomenu da su neki Amerikanci, porijeklom Arapi, uključujući i one palestinskog porijekla, iskusili velike teškoće i nejednak i neprijateljski odnos na izraelskim granicama i kontrolnim punktovima.

Svima kojima se to desi savjetovano je da odmah prijave Ambasadi SAD-a u Jerusalemu.

Izvor: Agencije