Salvini se pohvalio padom migracija od 80 posto

Vlade brojnih zemlja, među kojima su Izrael, SAD, Brazil i Njemačka, čestitali su mi na naporima u borbi protiv ilegalne imigracije, tvrdi Salvini (EPA)

Talijanski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini smatra da je “njegova opsesija” migracijama dovela do pada od 80 posto broja migranata koji su stigli u njegovu zemlju u godinu dana, prenosi AFP.

“Očito je da je moja opsesija dovela do rezultata. Padom migracija od 80 posto u godinu dana, smanjili smo broj mrtvih i nestalih, smanjili smo broj zahtjeva za azil”, pohvalio se Salvini pred predstavnicima svih policijskih uprava.

Prema njegovim riječima, uštede od prihvata stranaca poslužile su za “zapošljavanje 8.000 pripadnika snaga reda”.

No, premijer Giuseppe Conte prethodno je u otvorenom pismu Salviniju kritizirao njegovu “opsesivnu koncentraciju” na imigraciju, svedenu na formulu “zatvorenih luka”.

“Sretan sam zbog svoje opsesije”, rekao je Salvini novinarima. Naveo je i kako su mu vlade brojnih zemlja, među kojima su Izrael, Sjedinjene Američke Države, Brazil i Njemačka, čestitali na naporima u borbi protiv “ilegalne imigracije”.

Prepolovljen broj zahtjeva za azil

Prema godišnjem izvješću talijanskog ministarstva unutarnjih poslova ukupno se 8.691 migrant iskrcao na talijanske obale tijekom posljednjih 12 mjeseci, što je 80 posto manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Oni su stigli plovilima iz Tunisa (36,8 posto), Libije (22,3 posto), Turske (21 posto), Grčke (10,8 posto) i Alžira (9,1 posto), prenosi AFP.

Krajem srpnja u Italiji je bilo 105.142 migranta ili 34 posto manje nego godinu dana ranije.

Broj zahtjeva za azilom pao je u godinu dana za 56 posto.

Izvor: Agencije