Rashida Tlaib odlučila ne posjetiti porodicu u Palestini

Rashida Tlaib
Tlaib kaže da bi posjeta baki pod represivnim uvjetima koje je postavio Izrael bila protivna svemu u što vjeruje (EPA)

Članica američkog Kongresa iz Demokratske stranke Rashida Tlaib, koja je palestinskog porijekla, objavila je u petak da odustaje od posjeta baki na okupiranoj Zapadnoj obali zbog represivnih uvjeta koje joj je nametnuo Izrael.

“Odlučila sam da bi posjet mojoj baki pod tim represivnim uvjetima bio protivan svemu u što vjerujem: borbi protiv rasizma, represije i nepravde”, napisala je ona na Twitteru, kako prenosi Beta.

“Moja je pobjeda dala Palestincima nadu da će neko konačno progovoriti o nehumanim uvjetima. Ne mogu dopustiti da Izrael ugasi taj plamen ponižavajući me i koristeći moju ljubav prema baki da bi me potčinila svojoj represivnoj i rasističkoj politici”, napisala je.

Izraelski ministar unutarnjih poslova Aryeh Dery rekao je u petak kako će dopustiti da zastupnica u Kongresu SAD-a iz Demokratske stranke Rashida Tlaib, kojoj je Izrael u četvrtak zabranio doći u posjet s kolegicom Ilhan Omar, uđe u tu zemlju na humanitarnoj osnovi.

Takva je odluka donesena samo nekoliko sati nakon što je Tlaib u pismu zatražila da joj, unatoč zabrani, bude dopušteno posjetiti baku na Zapadnoj obali.

Zabrana, pa dozvola

“Željela bih zatražiti dopuštenje za ulazak u Izrael kako bih posjetila svoje rođake, a posebno baku, koja je u devedesetima i živi u Beit Ur al-Fouqi”, napisala je Tlaib u pismu ministru Deryju, prenijele su agencije.

Navela je da je to možda posljednja mogućnost da vidi baku i obvezala se poštivati “svako ograničenje” i da “neće promovirati bojkot protiv Izraela tijekom posjeta”.

Kako su jutros javili mediji na hebrejskom jeziku, Veleposlanstvo Izraela u Washingtonu bilo je u kontaktu s njezinim timom te je objavljeno da bi njezin posjet mogao biti odobren ako potpiše dokument kojim pristaje na niz ograničenja, uključujući obvezu da se suzdrži od promoviranja bojkota Izraela, koji, inače, zagovara i zbog čega joj je prvotno zabranjen ulazak u tu zemlju.

U odgovoru na njezino pismo ministar javne sigurnosti Izraela Gilad Erdan, koji predvodi borbu protiv međunarodnog pokreta bojkota, prestanka financiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela, pozvao je Deryja da dopusti Tlaib doći u posjet na humanitarnoj osnovi.

Erdan se osvrnuo na prethodnu zabranu ocijenivši da je bila ispravna i da je donesena zbog svrhe posjeta, a to su bili, kako je rekao, potpora i promoviranje bojkota obilaskom Jeruzalema i Zapadne obale.

U petak je u priopćenju iz kabineta ministra objašnjeno da je odlučio da se Tlaib pusti u zemlju na osnovu njezina pisma, te je “izrazio nadu da će ona ispuniti svoje obećanje i da će posjet biti samo iz humanitarnih potreba”.

Izrael je u srpnju najavio da će dopustiti da novoizabrane članice Kongresa, muslimanka Tlaib, porijeklom sa Zapadne obale, i Omar, rođena u Somaliji, uđu u Izrael unatoč kontroverznom izraelskom zakonu iz 2017. kojim se zabranjuje posjet svakom strancu ako javno poziva na bojkot.

Brojne osude u SAD-u

Međutim, u četvrtak, ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru objavio da bi dopuštenje za ulazak pokazalo “veliku slabost”, Izrael je promijenio odluku i najavio zabranu ulaska zbog potpore pokretu bojkota predvođenom Palestincima.

Izraelska odluka izazvala je osudu vodećih članova Demokratske stranke, pa čak i republikanaca i pristaša Izraela u SAD-u, uključujući i židovske organizacije.

Četrdesettrogodišnja Tlaib u Zastupničkom je domu američkog Kongresa od siječnja 2019.

Prva je Palestinka i jedna od prvih dviju muslimanki u Kongresu, navodi AFP.

Izvor: Agencije