Putin odlikovao pilota i kopilota aviona Ural Airlinesa

Ruski putnički avion jučer je prinudno sletio u polje nedaleko od aerodroma Žukovski ubrzo po polijetanju iz ruske prijestonice nakon što su ptice uletjele u motor (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je titulu “Heroj Rusije” dvojici pilota kompanije Ural Airlines koji su prinudno sletjeli na polje kukuruza u predgrađu Moskve, spasivši živote 223-oje putnika, javljaju agencije.

Ostali članovi posade odlikovani su Ordenom za hrabrost, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS. 

“Potpisao sam dekret o dodjeli odlikovanja članovima posade aviona koji je prinudno sletio u blizini aerodroma Žukovski”, rekao je Putin otvarajući sastanak sa članovima ruskog Vijeća za sigurnost.

Ruski putnički avion jučer je prinudno sletio u polje nedaleko od aerodroma Žukovski ubrzo po polijetanju iz ruske prijestonice nakon što su ptice uletjele u motor, a u incidentu su povrijeđene 23 osobe, uključujući devetero djece.

Odbili ga iz pilotske škole

Avion s 234 putnika i članova posade kompanije Ural Airlines poletio je iz Moskve za Simferopolj, na Krimu, kada su ptice uletjele u motor.

Pilota Damira Jusupova i kopilota Georgija Murzina u Rusiji slave kao heroje nakon što su uspjeli spasiti živote 223-oje ljudi.

Damir Jusupov, 41-godišnjak iz Sibira, koji je spustio Airbus u polje kukuruza, nije tipičan pilot – svojevremeno ga je odbila pilotska škola, završio je pravo i tek se potom prekvalificirao.

Georgij Murzin, 23-godišnji kopilot, dobio je pilotsku dozvolu prije samo dvije godine, navode agencije.

Izvor: Agencije