OPEC snizio prognozu rasta globalne potražnje za naftom

OPEC i njegovi saveznici u julu su produžili sporazum o smanjenju proizvodnje 'crnog zlata' do marta 2020. (EPA)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu rasta globalne potražnje za naftom za 2019. i ukazala na izazove koji predstoje u 2020., s obzirom na to da rivalski proizvođači pumpaju sve više nafte.

OPEC je u mjesečnom izvješću naveo kako sada očekuje da će globalna potražnja za naftom porasti za 1,1 milijun barela dnevno u 2019., što je za 40.000 barela dnevno manje u odnosu na srpanjsku projekciju naftnog kartela, prenosi portal MarketWatch.

U izvješću se, također, procjenjuje da će tržište nafte biti u blagom suficitu 2020., prenosi agencija Reuters.

Nagomilavanje zaliha

Potražnja za OPEC-ovom naftom iznosit će u prosjeku 29,41 milijun barela dnevno u 2020., što je za 1,3 milijuna barela dnevno manje nego ove godine.

Ipak, projekcija dnevne potražnje za 2020. veća je za 140.000 barela dnevno u odnosu na prošlomjesečnu prognozu.

Mjere OPEC-a poduzete radi potpore cijenama nafte putem smanjenja proizvodnje otvorile su prostor američkim proizvođačima nafte iz uljnih škriljaca i drugim rivalskim opskrbljivačima da povećaju vlastitu prozivodnju.

OPEC i njegovi saveznici u srpnju su produljili sporazum o smanjenju proizvodnje “crnog zlata” do ožujka 2020., navodeći kao razlog potrebu da se izbjegne nagomilavanje zaliha, što bi moglo pogoditi cijene.

Izvor: Agencije