Najveći podvizi pilota koji su zadivili svijet

Avion
Jedan od putnika je izjavio da su od jačine turbulencije neki 'poletjeli' prema stropu i lebdjeli u zraku (Getty Images)

Nakon događaja od četvrtka i hitnog slijetanja aviona kompanije Ural Airlines na polje kukuruza u blizini Moskve, pošto su mu nakon sudara s jatom ptica otkazala oba motora, Russia Today istražio je najveće podvige pilota čiji su postupci u ključnim trenucima spasili živote putnika.

1. Tu-154, Jakutija – Moskva

Avion Alrosa Aira 7. septembra 2010. putovao je od istočne ruske regije Jakutije ka Moskvi sa 72 putnika. Na visini 10.600 metara, iznad tajge, kapetan Jevgenij Novoselov primijetio je da autopilot nije u funkciji. Uskoro je sva elektronika u kokpitu počela otkazivati.

Kada je posada uspjela prizemljiti letjelicu, ona je skliznula s piste 164 metra

Bez električne energije, pumpi goriva ili opreme za slijetanje posada je bila u utrci s vremenom da spriječi pad aviona. Iznenada, među oblacima se pojavila rupa kroz koju je pilot uočio rijeku, šumu i poslije toga – pistu. Bio je to aerodrom van funkcije s pistom nespremnom da primi takav avion, ali ispostavilo se da je to bio spas.

Kada je posada uspjela prizemljiti letjelicu, ona je skliznula s piste 164 metra. Nevjerovatno, ali niko od 81 osobe u avionu nije povrijeđen. Kompanija je planirala otpisati avion, ali on je ipak uspio poletjeti s piste Ižma, nakon čega je popravljen i vraćen u saobraćaj.

2. Čudo na Hudsonu

Airbus A320 US Airwaysa s pilotom Chesleyjem Sullenbergerom 15. januara 2009. po polijetanju je izgubio oba motora.

Udar u jato gusaka uzrokovao je prestanak rada motora, a avion je počeo lebdjeti, postepeno gubeći visinu. Sullenberger je u prvi mah pokušao vratiti avion na aerodrom s kojeg je poletio, ali je shvatio da neće uspjeti u tome, pa se odlučio na riskantan potez – sletjeti na ledenu vodu rijeke Hudson u New Yorku.

Zahvaljujući čamcima koji su ih vadili iz hladne vode, preživjelo je svih 155 putnika, a kompletna posada za herojstvo je nagrađena medaljama.

3. Jedrenje prema Gimliju

Avion Air Canade na letu od Montreala do Edmontona 23. jula 1983. krstario je na visini 12.500 metara kada su, bez upozorenja, instrumenti u kokpitu prestali raditi, dok je Boeing 767-233 ostao bez goriva. Avion nije imao električne energije, izuzev one za zračnu turbinu.

Istraga je pokazala da avion pri polijetanju nije imao dovoljno goriva

S minimumom raspoložive opreme koja bi letjelici omogućila osnovnu brzinu i visinu, avion je počeo usporavati. Turbina je iznenada oslabila, što je hidraulične kontrole činilo još težima za rukovanje. Uprkos svemu, posada je uspjela sigurno sletjeti na aerodom industrijskog centra Gimli, bez povrijeđenih putnika.

Istraga je pokazala da avion pri polijetanju nije imao dovoljno goriva, a razlog je bio u nesporazumu u vezi s tek prihvaćenim mjernim sistemom koji je zamijenio stari.

4. Slijetanje na dva točka

Glavni varšavski aerodrom “Chopin” 10. januara 2018. bio je zatvoren na četiri sata zbog prinudnog slijetanja aviona LOT Polish Airlinesa koji je dolazio iz Krakowa.

Pilot aviona, u kojem je bilo 59 putnika, bio je primoran preduzeti neuobičajenu poziciju za slijetanje, bez upotrebe prednjeg točka. No, iskusni profesionalac je sletio, a nijedna osoba u avionu nije povrijeđena.

5. Bez komada motora

Putnici na letu United Airlinesa od San Francisca ka Havajima 14. februara 2018. primijetili su da je s jednog od motora otpao dio.

Počele su objave fotografija motora Boeinga 777, ali, srećom, niko nije povrijeđen, a avion je sletio bez posljedica.

6. Eksplozija motora

Tammie Jo Shults, jedna od prvih pilotkinja u historiji američke mornarice i prva koja je letjela lovcem F-18, odgovorila je na naizgled nemoguć izazov da prizemlji putnički avion nakon katastrofalnog kvara motora.

Jedan od motora eksplodirao je i razbio prozor na avionu, pri čemu je 43-godišnja žena izgubila život nakon što je gotovo “isisana” iz letjelice.

7. Slijetanje u polje kukuruza

Ruski pilot Damir Jusupov 15. augusta 2019. prizemljio je avion Airbus 321 kompanije Ural Airlines u polje kukuruza nakon što je u sudaru s jatom ptica letjelica ostala bez motora.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je povrijeđeno 23-oje ljudi, ali da niko nije poginuo.

Državna televizija prozvala je taj manevar “čudom iznad Ramenskoja”.

Izvor: Russia Today