Mediji: Njemačka spremna zadužiti se kako bi izbjegla recesiju

Iz njemačkog Ministarstva finansija odbili su komentirati pisanje 'Spiegela' (EPA)

Njemačka bi se koalicijska vlada bila spremna odreći pravila o izbalansiranom proračunu i preuzeti na sebe novi dug kako bi se suprotstavila potencijalnoj recesiji, piše njemački magazin Spiegel.

“Sve više raste strah od mogućeg pada najveće evropske ekonomije u recesiju nakon što je sunovrat njemačkog izvoza, prouzrokovan usporavanjem globalne ekonomije, tarifnim sukobima i strahom od Brexita, doveo do pada bruto domaćeg proizvoda Njemačke za 0,1% u drugom kvartalu”, navodi se u tekstu, a prenosi Reuters.

Njemačka ima uravnotežen budžet

Iz njemačkog Ministarstva financija odbili su komentirati pisanje Spiegela.

Njemačka ima uravnotežen proračun od 2014., što je fiskalno pravilo koje je uveo bivši konzervativni ministar financija Wolfgang Schaeuble, a kojeg se pridržava i njegov nasljednik, socijaldemokrat Olaf Scholz.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da ne vidi potrebu za paketom fiskalnih podsticaja za suzbijanje učinaka usporavanja domaće ekonomije, podsjeća britanska agencija.

Dodala je da njezina vlada ostaje posvećena visokoj razini javnih ulaganja.

Njemačka se godinama suočava s kritikama svojih partnera iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, koji apeliraju na Berlin da poveća javnu potrošnju, što bi pružilo poticaj ekonomiji cijele monetarne unije.

Izvor: Agencije