Kineski mediji: Hong Kong neće biti repriza Tiananmena

List ne piše ništa o tome kako bi se eventualno suzbili dvomjesečni protesti za demokratiju u Hong Kongu (EPA)

Kineski dnevni list odvažio se u petak prisjetiti se krvavog gušenja protesta na Tiananmenu, što je zabranjena tema u zemlji, ističući da eventualna vojna intervencija u Hong Kongu neće biti repriza pokolja koji je vojska počinila u Pekingu u junu 1989.

„Peking nije odlučio intervenirati silom kako bi suzbio pobunu u Hong Kongu, ali o toj mogućnosti očito razmišlja“, piše dnevni list na engleskom jeziku Global Times u svom komentaru na naslovnoj stranici, prenosi Hina.

Čak i ako komunistički režim odluči poslati vojsku na demonstrante, „izgred u Hong Kongu neće biti repriza političkog izgreda koji se dogodio 4. juna 1989.“, dodaje dnevni list sklon nacionalizmu.

Službeni podaci o broju žrtava na Tiananmenu nikad nisu objavljeni, ali stručnjaci procjenjuju da je bilo od više stotina do više od hiljadu mrtvih.

List ne piše ništa o tome kako bi se eventualno suzbili dvomjesečni protesti za demokratiju u Hong Kongu, nego radije o dugoročnim diplomatskim posljedicama koje bi vojna intervencija imala za Peking.

‘Washington neće moći zastrašiti Kinu’

„Washington neće moći zastrašiti Kinu koristeći se neredima otprije 30 godina. Kina je puno snažnija, zrelija i sposobnija upravljati teškim situacijama“, dodaje list blizak Narodnom dnevniku, glasilu Kineske komunističke partije na vlasti.

Nakon krvoprolića na trgu Tiananmen koji su demonstranti bili zauzeli tražeći demokratiju, Kina je bila izolirana od međunarodne zajednice, a njena privreda pretrpjela je dvogodišnju stagnaciju.

I savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton prisjetio se represije iz 1989.

„Kinezi moraju jako paziti na korake koje čine jer se Amerikanci sjećaju Tiananmena“, rekao je u razgovoru za Glas Amerike u četvrtak.

„Nastanak  sličnih uspomena u Hong Kongu bio bi velika pogreška“, upozorio je.

Izvor: Agencije