Indija: Upotreba nuklearnog oružja zavisi od okolnosti

Nuklearna bomba
Uništenje nuklearnog oružja, kaže Gorbačov, nešto je što se mora uraditii ako se želi spasiti čovječanstvo i planeta (EPA)

Indija se držala doktrine da neće prva upotrijebiti nuklearno oružje, no buduća politika ovisit će o okolnostima, rekao je u petak indijski ministar obrane, u vrijeme sve većih napetosti između te države i Pakistana zbog sporne regije Kašmir.

Indija se proglasila nuklearnom silom nakon što je 1998. provela podzemna testiranja, a ubrzo je svojim probama odgovorio njezin rival Pakistan.

Stručnjaci tvrde kako dvije države otad razvijaju nuklearno oružje i projektile.

Singh: Doktrina će zavisiti od budućnosti

Indijski ministar obrane Rajnath Singh tijekom posjeta gradu Pokhranu na zapadu Indije, poprištu nuklearnih testiranja, odao je počast pokojnom premijeru i čelniku vladajućih hinduističkih nacionalista, Atalu Beharijui Vajpayeeju, koji je od Indije napravio nuklearnu silu.

“Pokhran je mjesto koje je svjedočilo Atalovoj odlučnosti da Indija postane nuklearna sila, no i da bude predana doktrini da neće prva upotrijebiti takvo oružje. Indija se čvrsto držala te doktrine, a što će se dogoditi u budućnosti ovisi o okolnostima”, kazao je indijski ministar, prenosi Hina.

U vrijeme testiranja krajem devedesetih Indiji je nuklearno oružje služilo kao štit protiv Kine, koja posjeduje nuklearno oružje, no već je dugo zabrinuta i zbog nuklearnih kapaciteta susjednog Pakistana. 

Politički komentator i obrambeni stručnjak Shekhar Gupta smatra kako bi ministrova izjava mogla biti upućena Pakistanu, koji je ranije objavio da mora razvijati manje nuklearno oružje kako bi spriječio nagli napad Indije. 

Napetosti zbog Kašmira

“Rajnath Singh odmjeren je i nije sklon praznom govoru ili prijetnjama. Svojom izjavom nije najavio napuštanje nego otvorenost u vezi d Vajpayeejevom doktrinom”, napisao je Gupta na Twitteru.

Napetosti između dviju država pojačane su nakon što je Indija odlučila ukinuti autonomiju spornoj regiji Kašmir, zbog koje su već vodile tri rata.

Vipin Narang, stručnjak za nuklearna pitanja s američkog sveučilišta MIT, kazao je kako Singhovi komentari pokazuju da bi se doktrina bivšeg premijera mogla promijeniti.

Izvor: Agencije